Løhde: Regionerne gør det rigtigt godt

INTERVIEW: Sundhedsminister Sophie Løhde (V) roser regionerne for at have skabt en række gode resultater på sundhedsområdet. Men hun er kritisk over for de geografiske forskelle i ventetiderne til udredning og behandling. Og hvornår regeringen beslutter, om regionerne skal overleve, løfter hun ikke sløret for. 

 Vi i dag har fem stærke sygehusregioner,  siger Sophie Løhde i et interview med Altinget. 
 Vi i dag har fem stærke sygehusregioner,  siger Sophie Løhde i et interview med Altinget. Foto: Scanpix/Claus Bech
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Lev op til disse syv krav om forbedringer på sundhedsområdet i løbet af én valgperiode. Eller bliv nedlagt. Sådan lød det kontante ultimatum fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, til regionerne i valgkampen 2015.

LÆS: Regionernes sidste chance

Men hvordan vurderer sundhedsminister Sophie Løhde (V), at det går med at sikre kortere og mere ensartede ventetider til udredning og behandling og de andre krav, som Venstre stillede regionerne 14 dage før valget 18. juni i 2015?

”Regionerne har i vid udstrækning gjort det rigtigt godt. Og de gør det rigtigt godt. Regionerne blev sat i verden med nogle klare opgaver som driftsherrer for sygehusvæsnet – den opgave har de løftet,” siger Sophie Løhde dagen før Danske Regioners generalforsamling, der holdes torsdag i Århus.

Derfor får regionerne nu én chance mere for at bevise, at de er stand til at løfte kvaliteten i vores sundhedsvæsen til et nyt niveau. Hvis regionerne skal fortsætte som organisatorisk ramme for vores sundhedsvæsen, så skal de i løbet af denne valgperiode sikre et sundhedsvæsen, som er langt mere fokuseret på patienterne. 

Venstres sundhedsudspil
Valgkampen 2015

Hun roser regionerne for at have løftet kvaliteten i sundhedsvæsnet, samlet sygehusspecialerne, etableret en ny sygehusstruktur med færre sygehuse, overholdt budgetterne og leveret produktivitetsstigninger år efter år.

”Alt sammen er det en udvikling, som man kun kan anderkende. Udgangspunktet er derfor, at vi i dag har fem stærke sygehusregioner,” siger Sophie Løhde. Men i halen på hendes omfattende ros af regionerne slår hun også fast, at der er en stribe områder, hvor regionerne langt fra endnu lever op til regeringens forventninger.

Det gælder blandt andet Venstres 2. krav til regionerne om, at regionerne skal mindske de geografiske forskelle i behandlingskvaliteten og ventetiden til behandling. Kravet hænger tæt sammen med partiets 1. krav om kortere ventetid til behandling.

Løhde: Enorme forskelle
Hun hæfter sig ved, at de nyeste tal viser, at det endnu kun er seks ud af ti sygehuspatienter, som er udredt inden for 30 dage, som SR-regeringens udredningsret foreskriver. Det er stadig for lavt, slår hun fast. Samtidig mener hun, at der også stadig er store geografiske forskelle, hvilket er en af regeringens hovedprioriteter at få has på.

”I Region Hovedstaden bliver 55 procent af patienterne udredt til tiden. I Region Midtjylland er tallet 72 procent. Det er altså nogle forskelle, som er til at tage og føle på,” siger Sophie Løhde om overholdelsen af udredningsretten.

Dokumentation

Venstres syv krav til regionerne:

1. Ventetiden til diagnose og behandling skal nedbringes

2. Mere lighed i sundhed

3. Kræftpatienterne skal behandles til tiden

4. Overbelægningen skal reduceres markant

5. Der skal indføres patientansvarlige læger

6. Større fokus på demens og kroniske sygdomme

7. Hurtig og effektiv genoptræning


0:000:00