Lovændring blokerer for Koras sundhedsforskning

FORSKNING: Kora og SFI har oplevet en kraftig indskrænkning af mulighederne for at forske på sundhedsområdet på grund af ny lovgivning. S, EL og K vil nu se om reglerne skal ændres.

Det er ikke kun Kora og SFI, der har fået indskkrænket mulighederne i at bruge danskernes Lægemiddeldata. Også Danmarks Statistik er omfattet af stramningerne.
Det er ikke kun Kora og SFI, der har fået indskkrænket mulighederne i at bruge danskernes Lægemiddeldata. Også Danmarks Statistik er omfattet af stramningerne.Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Forskere fra universiteter og patientforeninger har fået bedre adgang til den nationale database om danskernes medicinforbrug. Men i praksis har flere statslige forskningsinstitutioner, SFI, Danmarks Statistik og Kora, ikke fået samme adgang – den er tværtimod blevet kraftigt beskåret. Det er konsekvensen af en ændring af sundhedsloven, som et næsten enigt Folketing vedtog i efteråret 2016.

Professor og programleder hos Kora Jakob Kjellberg advarer om, at den nye lov betyder, at Kora og de andre statslige organisationer i kølvandet på de nye regler på store områder ikke kan bedrive sundhedsforskning.

”Faktisk har loven betydet en voldsom stramning af vores hidtidige adgang. Reelt set betyder reglerne og fortolkningen af dem, at vi er afskrevet fra at lave bredere samfundsøkonomiske analyser. Og det er jo ligesom det, som Kora er sat i verden for,” siger Kora-professor Jakob Kjellberg.

Han henviser til, at netop danskernes forbrug af medicin er helt centralt i sundhedsforskningen, som Kora og SFI laver.

Ubrugelige oplysninger
SFI og Kora kan ganske vist godt få medicinoplysningerne, men ikke kæde dem sammen med andre oplysninger fra de samme patienter.

”Vi må i praksis ikke koble patienternes medicinoplysninger med, hvilken kommune de bor i, deres indkomst, uddannelse eller hvilke sygdomme, patienten lider af. Dermed er lægemiddeloplysningerne ubrugelige for os,” siger Jakob Kjellberg.  

Hos Danske Patienter kalder direktør Morten Freil den nye lov og fortolkningen af den for et ”stort problem” for sundhedsforskningen i Danmark.

”Det er utroligt vigtigt for patienterne, at anerkendte forskningsinstitutioner har adgang til disse data. Det gavner patienterne, at de kan skabe ny viden på sundhedsområdet,” siger Morten Freil.

Ifølge Morten Freil har Danske Patienter med loven været optagede af at datadelingen sker sikkert, og at medicinalindustrien og andre virksomheder ikke fik lægemiddeloplysninger, der kan spores til konkrete patienter.

0:000:00