Når teknologioptimisterne flytter ind i regeringskontorerne

JUBEL: “Al historisk erfaring viser, at det er svært at finde eksempler på, at digitalisering og ny teknologi har gjort det værre for folk.” Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) brugte DI’s nytårskur til at fyre op under regeringens digitale ambitioner.

Foto: Pressefoto
Klaus Ulrik Mortensen

Adam Lebech havde svært ved at tørre smilet af læben, da Brian Mikkelsen (K) torsdag eftermiddag skulle præsenteres på scenen til DI’s nytårskur.

Her havde han en erhvervsminister, som arbejder for en regering, som i sit regeringsgrundlag skriver “digital” intet mindre end 36 gange.

36!

Til sammenligning benyttede Lars Løkke Rasmussens (V) forrige regering blot ordet en enkelt gang.

Thatcher fik knækket kulminearbejderforbundets indflydelse i England. Der var en masse mennesker, som mistede arbejdet i kulminerne, men det arbejde blev de samtidig syge og døde af. Da man fik industrialisering i gang i den vestlige verden, mistede vi millioner af manuelle job. Men der har aldrig nogensinde i verdenshistorien været beskæftiget så mange mennesker som i dag.

Brian Mikkelsen (K)
Erhvervsminister

Gider ikke skønhedskonkurrence
Altså måtte det i sig selv være garant for, at man i de næste to et halvt år agtede at forfølge en digital dagsorden.

Men Adam Lebech havde talt forkert, kunne Brian Mikkelsen fortælle, da han sekunder senere overtog ordet fra branchedirektøren. Faktisk havde man skrevet “digital” 43 gange i regeringsgrundlaget.

43!

“Det skal ikke være en skønhedskonkurrence, om hvor mange gange man nævner et ord i sit regeringsgrundlag, men det understreger pointen om, at vi skal være en digital regering,” sagde han til gæsterne på syvende sal i Industriens Hus.

Næste uge kommer de kontantløse butikker
Og for at understrege, at han var oprigtig i sin tale, afslørede han, at regeringen i næste uge agter at annoncere ideen om kontantløse butikker.

“Vi har arbejdet med det i mange år, og nu har vi endelig fået skabt flertal for at gøre butikkerne kontantløse på nogle tidspunkter af døgnet,” sagde han og fortsatte:

“Da jeg sidst var erhvervsminister for fem år siden, var hele ideen om mobile pay slet ikke på tale. Det var helt på månen at tale om mobile pay. Og nu står vi her.”

Pointen, som han også understregede, da han tidligere på dagen var hovedtaler på Erhvervsministeriets egen nytårskur, er, at ny teknologi er første prioritet.

“Vi skal væk fra bare at snakke om det, og i stedet tage helt håndfast fat på brugen af digitalisering og ny teknologi. Vi har i fællesskab forsømt som samfund at lave en fælles mobilisering af, hvad det giver af muligheder, at vi har en helt fantastisk tidsalder foran os. Hvor tingene sker så ekstremt hurtigt. Og de muligheder skal vi udnytte i stedet for at tale det ned.”

Thatcher og eksempler på teknologiforskrækkelse
Hvilket førte ham tilbage til de kontantløse butikker.

“Da jeg blev interviewet af TV Avisen omkring forslaget, blev jeg spurgt, hvad så med de mange ældre mennesker, som render rundt med kontanter i lommen. Kan de så ikke få lov at købe ind? Hvorfor vælger journalisten ikke en positiv vinkel og spørger, hvad det betyder for transaktionerne? Den dyreste måde at betale på er cash.”

Teknologiforskrækkelsen møder ministeren mange steder i samfundet.

“Jeg mødte en ældre hjemmehjælper, som var meget bekymret for den nye robotteknologi. Hun var bekymret for at miste arbejde og dermed forsørgelsesgrundlaget for sin familie. Der har vi ikke været gode nok til at forklare hende, at hun undgår at skulle støvsuge dagen lang og løfte en masse tunge mennesker frem og tilbage.”

“Der er en kæmpe frygt for udbredelse af data, som vi herinde ikke er opmærksom på. Al historisk erfaring viser, at det er svært at finde eksempler på, at digitalisering og ny teknologi har gjort det værre for folk. Det var man sikkert bekymret for i de gamle landbrugssamfund, da man afskaffede hestevognene.”

“Thatcher fik knækket kulminearbejderforbundets indflydelse i England. Der var en masse mennesker, som mistede arbejdet i kulminerne, men det arbejde blev de samtidig syge og døde af. Da man fik industrialisering i gang i den vestlige verden, mistede vi millioner af manuelle job. Men der har aldrig nogensinde i verdenshistorien været beskæftiget så mange mennesker som i dag.”

Disruption er ikke det endelige ord
Ministeren reciterede nogle af overskrifterne fra regeringsgrundlaget:

  • Ambitionen om at øge velstanden med 80 milliarder kroner
  • Forårets vækstudspil
  • Lempeligere skat for iværksættere
  • Et løft af virksomhedernes investeringer
  • Bedre adgang til risikovillig kapital

Der vil komme en strategi for digital vækst. Et iværksætterpanel. Og så er der disruptionsrådet, som utvivlsomt ender med at få et andet navn, når den rigtige ide kommer på bordet.

Hvornår har forkælelse skadet nogen?
Alt sammen handler det om at forkæle erhvervslivet, som ministeren forklarede det - “og siden hvornår har det at forkæle nogen været en dårlig ting?”

“Digitalisering og udnyttelse af mulighederne i ny teknologi er mega højt på min og regeringens dagsorden. Vi har i Folketinget under skiftende regeringer talt rigtig meget om digitalisering. Nu er det altså tid til at handle og få rykket på dagsordenen.”

Hans egen fortælling er klar. Men Brian Mikkelsen er samtidig klar over, at man også bør gøre en indsats for at få manden på gaden med.

“Teknologier gavner ikke kun virksomheder, men også borgere og samfundet. Og det er den fortælling, som jeg savner. Politikere fokuserer meget på besparelser. Erhvervslivet taler om gevinster, men hvor er det holistiske billede?”

Apropos fortællinger, har Altinget foretaget sin egen optælling af ordet digital i regeringsgrundlaget. Og her giver søgningen altså kun 33 hits.

Du kan lave din egen søgning her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00