Nu kommer de første diplomingeniører i robotteknologi

ROBOTTER: Næste år gør Syddansk Universitet det for første gang muligt i Danmark at uddanne sig til diplomingeniør i robotteknologi.

Klaus Ulrik Mortensen

Et nyt tilbud til de studerende på Syddansk Universitet i Odense skal fra september 2017 styrke Danmark i kampen om at tiltrække og udvikle højteknologiske arbejdspladser.

Ambitionen er at indskrive 40 studerende på den nye 3,5 år lange uddannelse til diplomingeniør i robotteknologi, som dermed bliver den første i landet af sin art.

“Antallet af ledige robotstillinger hober sig op. 70 procent af de fynske robot- og automationsvirksomheder siger, at manglende arbejdskraft hæmmer deres vækst. Derfor har vi arbejdet hårdt for at imødekomme industriens behov for uddannet arbejdskraft,” siger dekan Henrik Bindslev fra Det Tekniske Fakultet, SDU, i en pressemeddelelse.

Mangel på arbejdskraft
Hos Odense Robotics, som repræsenterer 80 forskellige automations- og robotvirksomheder, er der også stor begejstring over, at det er lykkes SDU at få den nye diplomuddannelse.

“Vi har netop haft det første HR-netværksmøde, hvor vi drøftede fælles udfordringer. Og der er ingen tvivl om, at rekruttering er virksomhedernes store problem, så derfor er det meget glædeligt, at der nu bliver åbnet op for nye robot-diplomingeniører,” siger projektleder Henrik Brændstrup fra Odense Robotics.

Der findes i Odense allerede ét universitært tilbud til studerende med hang til robotter. Nemlig muligheden for at blive civilingeniør i robotteknologi. Men hvor den stiller høje krav til de studerendes evner inden for matematik og fysik, får den nye diplomuddannelse en mere praktisk tilgang til robotteknologien.

Praktisk tilgang
Allerede fra 1. semester kommer de studerende til at lave projekter i samarbejde med virksomheder, og på sjette semester skal de studerende i et halvt års praktik hos en virksomhed.

“Industrien efterspørger medarbejdere med generelle kompetencer inden for programmering, software og automation til videreudvikling af eksisterende robotløsninger fremfor egentlig udvikling af ny grundlæggende robotteknologi,” siger dekan Henrik Bindslev og fortsætter:

“Region Syddanmark har den største koncentration af robotvirksomheder, som vi har været i tæt dialog med og lyttet til. Ved at skabe en uddannelse, hvor de studerende igennem hele uddannelsen er i tæt kontakt med industrien, sikrer vi, at de til stadighed får de kompetencer som efterspørges i en industri i rivende udvikling.”

0:000:00