Ny forskning skal tilføre Internet of Things etisk overbygning

IoT: Nyt forskningsprojekt med IT-Universitetet i spidsen skal hjælpe europæiske it-udviklere med at lave produkter, der lever op til forbrugernes og lovens etiske krav.

Internet of Things begynder at spille en større rolle. Her er det Samsungs præsident, der holder tale om udviklingen på en amerikansk messe. 
Internet of Things begynder at spille en større rolle. Her er det Samsungs præsident, der holder tale om udviklingen på en amerikansk messe. Foto: ALEX WONG/Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Efterhånden som alt fra armbåndsure til køleskabe kommer på nettet, vokser bekymringerne om brugernes datasikkerhed og privatliv.

Det er baggrunden for, at et nyt forskningsprojekt med IT-Universitet (ITU) i spidsen har fået knap 15 millioner kroner i EU-støtte til at undersøge, hvordan europæiske it-udviklere kan hjælpes til at bygge produkter, der overholder etiske retningslinjer.

Projektet fokuserer på alt fra smartwatches til kameraer, køleskabe og Barbie-dukker, der er udstyret med sensorer og koblet på nettet. De store datamængder, enhederne indsamler, kan nemlig gøre brugerne sårbare over for overvågning og uønsket brug af personlige oplysninger.

Guidelines for nye teknologier
Forskerne vil derfor i dialog med de mennesker, der udvikler teknologierne, fortæller projektleder Irina Shklovski, lektor på ITU.

Fakta
Forskningsprojektet VIRT-EU er finansieret af en bevilling på 2 millioner euro (knap 15 millioner kroner) fra EU’s Horizon 2020-program.
Fra ITU deltager forskerne Irina Shklovski, Rachel Douglas-Jones, Luca Rossi og to ph.d.-studerende.
Udover ITU deltager fem europæiske partnere: London School of Economics (UK), Open Rights Group (UK), Uppsala University (SE), Politechnico di Torino (IT) og Copenhagen Institute of Interaction Design (DK).
 

Kilde: IT-Universitetet

”Hvis vi vil tage stilling til, hvordan den digitale fremtid skal se ud, må vi forstå de mennesker, der bygger den, og også gribe ind i deres arbejdsprocesser. For når teknologierne først er færdigudviklede, er det for sent at brokke sig over dem,” siger hun i en pressemeddelelse.

Målet er at udarbejde guidelines og værktøjer, der gør etiske overvejelser om for eksempel indsamling af personlige data til en integreret del af designprocessen. Til gavn for både brugerne og udviklerne selv.

”Udviklerne gør deres bedste. Vi forventer, at de har styr på det med privacy, samtidig med at de prøver at udvikle nye teknologier. Vi mener, at man skal hjælpe dem, der designer vores fremtid, så det bliver en fremtid, vi rent faktisk har lyst til at leve i,” siger hun.

Producenter går uden om EU
En EU-rapport fra 2015 estimerede, at det europæiske IoT-marked i 2020 vil have en værdi på over en trillion euro.

Mange virksomheder vælger imidlertid at lancere deres produkter uden for Europa på grund af de komplicerede EU-regler om databeskyttelse. En regeljungle, der bliver kun endnu tættere, når EU’s nye persondataforordning træder i kraft midt i 2018.

0:000:00