Ny tænketank skal bane vej for fleksibel tilbagetrækning

SENIORLIV: 100 år er (næsten) ingen alder for fremtidens generationer af danskere. PFA nedsætter tænketank, som allerede til efteråret skal levere anbefalinger til mere fleksible overgange mellem arbejdsliv og otium.

Holger Jensen fra Asnæs klipper videre, selv om han har rundet de 80 år. For den nye generation af danskere forventes mere end hver anden at blive over 100 år.
Holger Jensen fra Asnæs klipper videre, selv om han har rundet de 80 år. For den nye generation af danskere forventes mere end hver anden at blive over 100 år.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Mens trekløverregeringen bakser med en opdateret version af den tidligere regerings 2025-udspil på pensionsområdet, har PFA valgt at sætte det lange lys på.

På mandag afholdes første møde i en ny tænketank, som pensionsselskabet har nedsat med henblik på at udfordre og nytænke måden, vi tænker den tredje alder på.

Ifølge formand Claus Kjeldsen, der til hverdag er administrerende direktør i Instituttet for Fremtidsforskning, rækker tænketankens ambitioner langt ud over den verserende politiske diskussion om forhøjet tilbagetrækningsalder.

"Regeringen vil lave en justering, vi sigter efter et paradigmeskifte," siger han.

Flere af vores medlemmer bliver længere på arbejdsmarkedet. Men mange efterlyser bedre muligheder for fleksibel tilbagetrækning

Bente Sorgenfrey
Formand, FTF

Hver anden bliver 100 i 2040
Tænketanken er et led i markeringen af, at PFA fylder 100 år i 2017. Det samme vil over halvdelen af danskerne gøre i 2040. Det er tænketankens opgave at skabe debat om de udfordringer og muligheder, som den stigende levealder skaber både for den enkelte og for samfundet.

Ifølge kommissoriet skal medlemmerne komme med anbefalinger til, hvordan man forbedrer henholdsvis overgangen fra arbejde til pensionisttilværelse, bolig og samliv samt livskvalitet og sundhed i den tredje alder.

Regeringen vil lave en justering, vi sigter efter et paradigmeskifte

Claus Kjeldsen
Adm. dir. for Instituttet for Fremtidsforskning og formand for tænketanken 'Den nye 3. alder'

"Der er tre søjler, og på tværs af dem ligger teknologien. Fællesnævneren er, at de tre områder vil undergå markant større forandringer i løbet af de næste 15-20 år, end hvad der er sket igennem de sidste 50 år," siger Claus Kjeldsen.

DA: Sundhed sidst i karrieren er vigtigt
Tænketanken tæller blandt andre DA-direktør Jacob Holbraad.

"Det er en super god ide, som PFA har fået. Det er en form for rettidig omhu at sætte nogle folk sammen, som ikke sidder sammen til daglig, for at tænke over, hvordan verden ser ud, når vi kigger frem mod 2040," siger han.

Dokumentation

De sidder i tænketanken

  • Claus Kjeldsen, adm. direktør, Instituttet for Fremtidsforskning (Formand)
  • Allan Polack, Group CEO, PFA (Næstformand)
  • Jacob Holbraad, adm. direktør, DA
  • Aske Juul Lassen, PhD., post doc., Center for Sund Aldring, Københavns Universitet
  • Ib Enevoldsen, adm. direktør, Rambøll
  • Bente Sorgenfrey, formand, FTF
  • Bjarne Hastrup, adm. direktør, Ældresagen
  • Jørgen Løkkegaard, centerchef ved Velfærds- og Interaktionsteknologi, Teknologisk Institut
  • Anne Skovbro, filantropidirektør, CPO Realdania
  • Inger-Lise Katballe, fhv. sundhedsdirektør hos Ikast-Brande Kommune
  • Jesper Buch, iværksætter og grundlægger af Just-Eat, Miinto og Gomentor
  • Knud Romer Jørgensen, forfatter, debattør, radiovært

0:000:00