OECD advarer: Atypiske ansættelser øger uligheden

FREMTIDENS ARBEJDSMARKED: Det stigende antal vikarer, freelancere og tidsbegrænsede ansatte øger uligheden og hæmmer væksten, konkluderer OECD. Politikerne afviser at blande sig og vil overlade det til arbejdsmarkedets parter.

Ud af de 500.000 atypisk ansatte i Danmark ønsker omtrent 140.000 at have flere timer eller fastere rammer, viser tal fra Cevea og Eurostat.
Ud af de 500.000 atypisk ansatte i Danmark ønsker omtrent 140.000 at have flere timer eller fastere rammer, viser tal fra Cevea og Eurostat.Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

Såkaldte atypiske ansættelser bliver mere typiske på arbejdsmarkedet.

Ifølge tænketanken Cevea er der 500.000 personer i Danmark, der falder i den kategori. Der er tale om freelancere, vikarer, daglejere, personer i tidsbegrænsede stillinger og lignende.

I en ny undersøgelse konkluderer OECD, at de typer af ansættelse er med til at øge uligheden i samfundet.

”Atypiske arbejdere får ringere løn, ingen efteruddannelse, mangler social sikkerhed og får ingen støtte ved sygdom, barsel og ledighed. Det øger uligheden i samfundet”, siger Céline Thévenot, økonom og analytiker i OECD, ifølge FTF.

Virksomhederne har brug for mere og mere fleksibilitet. Jeg tror også, at den moderne arbejder gerne vil have den fleksibilitet og arbejde under de forhold.

Leif Lahn (S)
Beskæftigelsesordfører

Hun præsenterede for nyligt analysen i forbindelse med et arrangement afholdt af Cevea med støtte fra FTF.

Både analysen og konklusionen er møntet bredt på OECD-landene, men den er også relevant for Danmark. Vi er nemlig det land efter Ungarn, der siden 2013 har oplevet den største stigning i andelen af midlertidigt ansatte, viser tal fra Eurostat, som ETUI (European Trade Union Institute) har indsamlet.

Politikerne må tage problemet med usikre job mere alvorligt.

Bente Sorgenfrey
Formand for FTF

Dermed ligger Danmark i dag meget tæt på EU-gennemsnittet på knap 15 procent af arbejdsstyrken, viser rapporten fra ETUI, et europæisk forskningscenter, der beskæftiger sig med socioøkonomiske emner set fra fagforeningernes udgangspunkt.

Ikke en politisk opgave
Omvendt adskiller det danske arbejdsmarked sig også fra mange OECD-landes i kraft af den danske model. Det til trods mener formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, at politikerne skal på banen.

”Politikerne må tage problemet med usikre job mere alvorligt. Sporene fra eksempelvis Tyskland skræmmer. Her er lønnen for mange grupper så ringe, at den er svær at leve af, og de har samtidig færre rettigheder og dårligere social beskyttelse ved ledighed, sygdom og barsel,” siger Bente Sorgenfrey.

0:000:00