Overlæge: Vi har rigtig gode erfaringer med brug af patienters egne oplysninger

PATIENTOPLYSNINGER: Der er både økonomiske og kvalitetsmæssige fordele i at øge brugen af patientrapporterede oplysninger i sundhedsvæsenet, mener overlæge for PRO-projekt i Region Midtjylland.
Brugen af patientrapporterede oplysninger i sunhedsvæsenet er en gevinst for både økonomien og kvaliteten, mener Niels Henrik Hjøllund, overlæge, klinisk lektor og leder af VestKronik i Region Midtjylland. (Foto: VestKronik).
Brugen af patientrapporterede oplysninger i sunhedsvæsenet er en gevinst for både økonomien og kvaliteten, mener Niels Henrik Hjøllund, overlæge, klinisk lektor og leder af VestKronik i Region Midtjylland. (Foto: VestKronik).
Mere systematisk anvendelse af patienternes egne oplysninger i sundhedsvæsenet kan forhøje kvaliteten af behandlingen og frigøre ressourcer i systemet. Det mener Niels Henrik Hjøllund, overlæge, klinisk lektor og leder af VestKronik i Region Midtjylland.

"Formålet er for os både at spare penge og at inddrage patienten mere i forløbet omkring behandlingen," siger han og peger på projektets fire succesparametre - kvalitet, ressourceallokering, brugerinvolvering og forskning.

Brugen af de patientrapporterede oplysninger er en del af målsætningen for sundhedsområdet i den fællesoffentlige strategi for digital velfærd, og der er gode erfaringer med systemet i det midtjyske.

AmbuFlex, som systemet kaldes, er udviklet på hospitalsenheden Vest i Herning og benyttes i Region Midtjylland på patienter med epilepsi, nyresvigt og søvnforstyrrelser. Epilepsipatienter udgør p.t. den største gruppe, der bruger systemet med 2900 ambulante patienter, men også andre patientgrupper er på vej.

Formålet med en mere systematisk anvendelse af PRO er at muliggøre en enkel og effektiv screening, der kan afsløre, hvorvidt patienter i et behandlingsforløb rent faktisk har behov for ambulant konsultation.

Fakta
AmbuFlex er et websystem udviklet af hospitalsenheden Vest i Herning og bruges indtil videre primært på ambulante patienter i Region Midtjylland. Systemet fungerer ved, at patienten besvarer klinisk relevante spørgeskemaer vedrørende symptomer, trivsel og bivirkninger.

Systemet behandler patienternes data, og i tilfælde med tvivlsspørgsmål vurderer en kliniker, om der er behov for ambulant konsultation.

På den måde inddrages patientens egne oplysninger mere direkte i behandlings- og kontrolforløbet, sundhedspersonale og patienter uden problemer undgår at bruge unødig tid på formålsløse konsultationer, og effektiviseringen frigiver økonomiske ressourcer og sparer sundhedsvæsenet penge.

"Patienter med eksempelvis epilepsi går livsvarigt til regelmæssige tjek på de neurologiske afdelinger. I Region Midtjylland bruger vi PRO-systemet AmbuFlex, hvor patienterne udfylder et spørgeskema i stedet for at få en tid i ambulatoriet. Derpå vurderes patienternes selvoplyste data af en kliniker, som afgør, om der er behov for konsultation," siger Niels Henrik Hjøllund.

"Grønne" svar
Klinikerens afgørelse beror med andre ord på patienternes egne oplysninger og afhænger af, hvor mange "grønne" svar patienten giver.

Formålet er for os både at spare penge og at inddrage patienten mere i forløbet omkring behandlingen.

Niels Henrik Hjøllund
Overlæge, klinisk lektor og leder af VestKronik i Region Midtjylland.

"Hvis patienten ikke umiddelbart har symptomer på bivirkninger og derfor giver grønne svar, er det computeren, der fortæller os, at der ikke er behov for at indkalde, og vedkommende får så i stedet tilsendt et nyt spørgeskema inden for tre eller seks måneder," siger Niels Henrik Hjøllund og understreger samtidig, at der ikke tages nogen chancer i forhold til patienternes helbred.

"Vi søger en sensitivitet tæt på 100 procent, hvilket betyder, at hvis der er tvivlsspørgsmål i forhold til patienten, lader vi det komme patienten til gode. Så hvis der er tvivl, kontakter vi vedkommende," siger han.

Gode resultater i et presset system
PRO-systemet har indtil videre vist sig effektivt. Faktisk frasorteres omkring 10 procent af patienterne af systemet selv på baggrund af deres besvarelser.

0:000:00