Samuelsen: Danmark skal have ja-hatten på

DISRUPTION: Anders Samuelsen (LA) var blandt de mange fremmødte ministre på mandagens Marienborgmøde. Han mener, at udenrigsministerposten er central i fremtidens omstilling.

Foto: Keld
Klaus Ulrik Mortensen

Et af stifteren af Singularity University, Rob Nails, medbragte citater lyder:

“The world's biggest problems are the biggest business opportunities.”

Et udsagn, der er som snydt ud af næsen på en vækstorienteret politiker. Og dem var der adskillige af til stede på mandagens møde på Marienborg om fremtidens arbejdsmarked.

Altinget tog en snak med nyslået udenrigsminister og formand for Liberal Alliance, Anders Samuelsen.

Hvis vi kan give dem et svar, redder vi demokratiet. Og hvis vi ikke kan give dem svar, taber vi demokratiet.

Anders Samuelsen (LA)
Udenrigsminister

Enten vinder eller taber vi demokratiet
Hvordan kan du som udenrigsminister påvirke dagsordenen om disruption og fremtidens arbejdsmarked?

“Vi står i et afgørende tidspunkt for demokratiet. Hvis vi ikke formår at give nogle gode svar til dem, som er bekymrede. Der er en hel vindergeneration, som glæder sig til det her, men der er også i vores egne familier unge, som er bekymrede. Og videre op gennem generationerne. Og de bliver let til fals for de nemme løsninger, som hedder mindre frit marked, luk grænserne. Og det er en tabervej at gå nedad.”

“Her tror jeg, at Udenrigsministeriet er et godt sted at starte den debat. Hvis vi kan give dem et svar, redder vi demokratiet. Og hvis vi ikke kan give dem svar, taber vi demokratiet.”

“Ligesom i 1989 og i årene derefter står vi i en situation, hvor der sker noget afgørende i verden. Og der har Danmark nogle fantastiske muligheder, fordi vi er et lille og fleksibelt land. Men vi kan også bremse os selv, og det er Uber-diskussionen et eksempel på. At vi vælger at tage den nemme løsning og lukke det ned, og så håbe på, at taxaerne kan overleve.”

På med ja-hatten
Da LA slog igennem, havde I mange disruptive ideer. Nu er I gået i regering og har anlagt en mere pragmatisk politik. Hvor disruptiv kan man være i dansk politik?

“Det drejer sig om at få skabt en bevægelse derude, som er klar til at gribe løsningerne. Hvis vi konstant bliver mødt med et flertal i Folketinget mod at tilpasse rammerne, så taber Danmark. Vi står lige på kanten. Det er derfor, at vi siger, at vi ikke bare skal være et oppositionsparti, der står og råber. Vi skal ind og tage ansvar og sætte dagsordenen, og det var derfor, at vi gik i regering.”

“I dag er et godt eksempel på, hvad den nye regering kan. Tænke højt og løfte perspektivet. Og det er at disrupte systemet. Hvis vi bliver det land, hvor man gør det modsatte af det, som de andre lande gør – hvor man lader nej-sigerne vinde. Og derfor skal vi have ja-hatten på.”

"Jeg vil samle de unge"
Hvilke konkrete initiativer vil du som udenrigsminister tage for at påvirke arbejdet?

“Lige nu har vi samlet generationen fra 40 år og op. Det næste, der skal ske, er at få samlet næste generation – dem mellem 20 og 40 år. Det er noget af det første, jeg vil gøre, når jeg kommer tilbage i ministeriet. Jeg har ikke løsningerne, men kan facilitere, så vi får de indspark, som skal til.”

Er dagsordenen for dig primært et spørgsmål om vækst?

“Det er vækst, demokrati og folks mulighed for at leve det liv, som de gerne liv. Vi er gået fra, at 35 procent levede under fattigdomsgrænse for 25 år siden. Og nu er vi under 10 procent. Det er en fantastisk historie, og det kommer ikke af sig selv. Det kræver, at man skaber mulighederne.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00