Debat

Seniorrevolution: Her er syv punkter, som udfordrer fremtidens velfærdsstat  

KRONIK: Om cirka tyve år vil en fjerdedel af Danmarks befolkning være over 65 år. Det skaber en række helt nye udfordringer for velfærdsstaten, som vi er nødt til at reagere på, skriver Allan Polack og Claus Kjeldsen. 

Mange kan se frem til et længere og sundere seniorliv. Samtidigt er det vigtigt at tage hensyn til de aktuelle samfundsforandringer, hvis det fortsat skal være sådan i fremtiden. Det mener Allan Polack og Claus Kjeldsen.  
Mange kan se frem til et længere og sundere seniorliv. Samtidigt er det vigtigt at tage hensyn til de aktuelle samfundsforandringer, hvis det fortsat skal være sådan i fremtiden. Det mener Allan Polack og Claus Kjeldsen.  Foto: /ritzau/Tue Hoe/
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Allan Polack og Claus Kjeldsen
Henholdsvis Group administrerende direktør, PFA, næstformand i tænketanken ”Den nye 3. alder” og administrerende direktør for Instituttet for Fremtidsforskning, formand for tænketanken ”Den nye 3. alder”.

I 2040 vil næsten hver fjerde dansker være over 65 år.

Den udfordring kræver, at vi gentænker store dele af vores samfund, så vi kan skabe rammerne for et godt seniorliv til glæde for både den enkelte og samfundet. Det er netop den opgave, PFA’s tænketank ”Den nye 3. alder” har sat sig for.

Selvom der ved første øjekast er længe til 2040, skal vi som samfund og på politisk niveau handle nu, hvis vi vil påvirke udviklingen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi skal tænke langsigtet
På den ene side er der masser af grund til optimisme med længere og sundere liv. På den anden side kan udviklingen gå skævt, hvis vi ikke går offensivt og langsigtet til værks.

Det viser tænketankens nye scenarierapport, der netop er offentliggjort i forbindelse med, at tænketanken har holdt konference i Aarhus med 200 af de førende forskere, meningsdannere, organisationer, virksomhedsledere og politikere på området.

Vi har identificeret syv centrale udfordringer, som vil præge det danske samfund frem mod 2040, og som politikerne på Christiansborg, i regionerne og kommunerne allerede nu er nødt til at forholde sig til.

Allan Polack og Claus Kjeldsen
Hhv. adm. direktør, PFA og direktør, Instituttet for Fremtidsforskning

Her er syv udfordringer
Tænketanken har identificeret syv centrale udfordringer, som vil præge det danske samfund frem mod 2040, og som politikerne på Christiansborg, i regionerne og kommunerne allerede nu er nødt til at forholde sig til.

For den samfundsstruktur, som hele vores velfærdssamfund er bygget op om, vil nemlig ændre sig fundamentalt de kommende årtier.

1. Udfordring

- En aldrende befolkning kræver gentænkning af velfærdssamfundet

En aldrende befolkning kræver kontinuerlig gentænkning af velfærdssystemet, mens længere arbejdsliv kræver gentænkning af overgangen fra arbejdsliv til pensionisttilværelse.

2. Udfordring

- Nye familiemønstre kræver nye typer netværk

Flere og flere danskere lever det meste af livet som singler, ligesom flere danskere vælger ikke at få børn eller kun at få ét barn.

Dette medfører, at sociale netværk i stigende grad vil være venskabsbaserede og i mindre grad familiebaserede.

Dette vil fremover især få betydning sent i livet, hvor danskere ikke vil have den samme grad af social sikkerhed via familiære forpligtelser som tidligere.

3. Udfordring

- Arbejde og arbejdsmarked i forandring

Automatisering og freelance-økonomien betyder, at lovgivning og øvrige rammer skal imødekomme behovet for fleksibilitet, og at danskerne skal være tilpasningsdygtige for at kunne følge med og imødekomme de ændrede arbejdskraftsbehov.

Det skaber et behov for et kontinuerligt kompetenceløft af hele arbejdsstyrken, gentænkning af uddannelse og livslang læring samt et behov for et mere fleksibelt arbejdsliv

4. Udfordring

- En robust arbejdsstyrke kræver forebyggelse

Mental nedslidning udgør en øget trussel mod fastholdelse af danskere i den 3. alder på arbejdsmarkedet. Det skaber et behov for at tænke i strategier for forebyggelse og fastholdelse i relation til mental nedslidning.

5. Udfordring

- Bolig-mismatch og samliv i den 3. alder

Den eksisterende boligmasse lever ikke op til de krav, aldring og urbanisering skaber, hvilket fører til et mismatch. Især vil behovet for boligtyper og -løsninger tilpasset den 3. alder og singlehusstande stige.

Det stiller krav til, at der i tilstrækkeligt omfang skabes attraktive boligalternativer og fællesskaber, som kan understøtte fremtidens borgere i den 3. alders behov.

6. Udfordring

- Accelererende sundhedsudgifter

Sundhedsudgifterne accelereres af øget efterspørgsel fra en aldrende befolkning, som kræver et længere og bedre liv samt konstant bedre muligheder for at behandle flere sygdomme.

Samtidig belastes sundhedssystemet af flere kronikere og multisyge (bl.a. demens og livsstilssygdomme), som ved et længere liv koster samfundet mere. Denne udvikling vil kræve en omstilling i sundhedssystemet.

7. Udfordring

- Polarisering over flere parametre

Polarisering i økonomiske og sociale muligheder betyder forskellige forudsætninger i danskernes levevilkår og deres tilknytning til arbejdsmarkedet, hvilket medfører en risiko for øget marginalisering.

Polariseringen kan ske på flere planer, blandt andet på arbejdsmarkedet, på boligområdet, inden for uddannelse og på sundhedsområdet. Det udfordrer samfundets evne til at imødekomme social marginalisering.

Udfordringerne kan håndteres, men kræver handling

Det kan lyde alvorligt det hele, men i tænketanken er vi overbeviste om, at udfordringerne kan håndteres, og Danmark og danskerne har et godt udgangspunkt for at skabe rammerne om det gode liv i den 3. alder.

Vi står godt rustet med en veludviklet offentlig sektor og et robust pensionssystem, som danner et solidt økonomisk sikkerhedsnet under de fleste danskeres alderdom. Og så er potentialet enormt, hvis vi kan håndtere overgangen fra arbejdslivet til pension bedre.

Løsninger kræver nytænkning
For mange seniorer vil gerne give en ekstra hånd med og medvirke til, at vi udvikler Danmark, hvis rammerne er de rigtige, og vi får skabt en større fleksibilitet i vores samfund – det er der ikke i tilstrækkelig grad i dag.

Men det kræver nytænkning og mod til at tage mere langsigtede beslutninger, og det betyder, vi kommer til at gøre tingene anderledes i måden, vi går på pension på, arbejder på, bor på og tænker sundhed på.

Alderdom er også lig frihed 
Husk på, at vi kigger ind i en tid, hvor seniorlivet ikke handler om afvikling og alderdom, men i højere grad om udvikling, frihed og muligheder. Derfor må vi ikke stoppe og hænge fast i en defensiv debat om alle udfordringerne.

Vi skal gøre os bevidste om dem, men de skal bruges konstruktivt til at skabe fokus på, hvad bl.a. ny viden og teknologi kan hjælpe os med. Vi skal gribe fremtiden, og så skal vi handle.

Det er ikke nok at kigge i krystalkuglen, for det står allerede klart, at der skal træffes beslutninger nu for at bane vejen for en bedre 3. alder i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Polack

Fhv. koncerndirektør, PFA Pension
cand.merc. (Copenhagen Business School 1984)

Claus Kjeldsen

Adm. direktør, Heimdall Institute, fhv. adm. direktør, Instituttet for Fremtidsforskning
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00