Debat

Startup-formand: Det er nu, vi skal skabe sunde digitale vaner

DEBAT: Den digitale udvikling buldrer afsted. Derfor skal den sidste offline-generation være med til at sikre sunde vaner på området. Det skriver Alexander Avanth, bestyrelsesformand i et startup, der belønner studerende for ikke at se på telefonen i undervisningen.

Hjernen skal læres at slappe af, når vi holder pauser, skriver Alexander Avanth.
Hjernen skal læres at slappe af, når vi holder pauser, skriver Alexander Avanth.Foto: /Ritzau/Peter Hove Olesen
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Alexander Avanth
Bestyrelsesformand i Hold Danmark

Vi kender alle den person, der lægger telefonen på bordet  - om det er skolebordet, spisebordet eller mødebordet. Men er du klar over, hvad det betyder at have den liggende der?

Der er forskellige verdenssyn og forskellige digitale virkeligheder. Er du ligesom jeg født før 90'erne, er vi født ind i en tid uden smartphones, Facebook og fibernet. Den gode nyhed er, at vores hjerne har oplevet digitaliseringen som en gradvis udvikling. 

Vi er dannet med en kontrast af tilkobling og afkobling. Den dårlige nyhed er, at vi er den sidste offline-generation. Vi står over for et paradigmeskift, da alle, der er født i dag, er født online. De er født ind i en rigelighed af teknologi og mangler naturligt forståelse for afkobling. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Den teknologiske udvikling buldrer afsted og verdenen bliver ikke mindre digitaliseret i fremtiden. Derfor er det nu, vi skal skabe sunde digitale vaner. Det handler ikke kun om vores behov for sociale medier, men også om evnen til at lade arbejdet ligge på arbejdet.

Om vi alle lever i en computer, som Elon Musk mener, kan diskuteres. Hvad der er sikkert er, at vi har svært ved at være afkoblet fra det digitale.

For at trives skal vi blive bedre til at holde fri og tage ordentlige pauser. Motion er en vigtig del af vores helbred, men det er ikke længere nok.

Alexander Avanth, bestyrelsesformand i Hold Danmark

Røgfri og smartphone-fri
Vi befinder os i starten af den fjerde industrielle revolution, og vi har meget at lære om, hvordan digitaliseringen påvirker vores dannelse. 

Det var helt ok at lade børnene ryge i Min Søster Børn på Bryllupsrejse, men i dag ved vi, at rygning er en skadelig vane. Ligeledes viser flere undersøgelser nu, at overforbrug af sociale medier leder til mindre glæde i livet, og at stress på arbejdet opstår ved, at vi ikke får holdt ordentligt fri.

For at trives skal vi blive bedre til at holde fri og tage ordentlige pauser. Motion er en vigtig del af vores helbred, men det er ikke længere nok.

Med så meget digital eksponering skal hjernen trænes til at afkoble. 'Neuro-crossfit' er hjernetræning, som afkobler digitalt. Dette kan være alt fra meditation, 'forest bathing' til power-naps. Især søvn er vigtigt, og nogle virksomheder belønner nu ansatte for at få ordentlig søvn.

Den sidste Offline Generation: Et kulturopgør
Der var engang, hvor det var nær tabu for virksomheder at blande sig i medarbejderes sygdomsfravær. I dag er den forståelse skiftet fra et forbud til påbud.

Dette opgør skal i mine øjne også ske med smartphone og digital eksponering. Det er et fælles ønske at have en sund arbejdsplads og skolegang. 

En undersøgelse, som Megafon har lavet for TV 2, viser, at 48 procent af danskere går ind for, at danske lønmodtagere får indført motion som en obligatorisk del af deres arbejde. Er det næste skridt obligatorisk digital afkobling? 

Jeg har tre ønsker for sundere digital fremtid:

  1. Til borgeren, vær bevidst. Mental sundhed er et samfundsproblem, der kræver fælles indsats, men det starter med egne vaner. Hvis du er bevidst om dit smartphone-forbrug, er det en god start.
  2. Til virksomheden, tag ansvar. I dag vægtes virksomheder på CSR og miljøkonsekvensvurdering, hvorfor ikke mental sundhed? Produktivitet skabes ud fra, hvor gode pauser dine medarbejdere tager.
  3. Til skolen, skab miljø. Gør plads til neuro-crossfit og sæt meditation på skoleskemaet. Det er vigtigt for vores studerende at forstå både meningen og metoden til sundere digital afkobling.

Smartphonen og digitaliseringen fik 'pausen' til at forsvinde. 'At bringe pausen tilbage' vil derfor, i mine øjne, ikke være nogen dårlig arv at efterlade fra den sidste offline-generation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alexander Avanth

Chef, PTC Holdings, konsulent, Dare Disrupt, fhv. bestyrelsesformand, Hold Danmark,
b.sc. business administration and management (Copenhagen Business School 2014), msc EBA Management of Innovation & Business Development (Copenhagen Business School 2016)

0:000:00