Debat

Digitaliseringsstyrelsen: I virkeligheden er fortællingen om it-Danmark en succes

DEBAT: Fortællingen om offentlig it savner nuancer, skriver direktør Lars Frelle-Petersen fra Digitaliseringsstyrelsen. Den er i virkeligheden en succeshistorie, selv om der stadig er plads til forbedringer.

Offentlig it er en langt større succes, end medierne giver udtryk for, skriver Lars Frelle-Petersen fra Digitaliseringsstyrelsen.
Offentlig it er en langt større succes, end medierne giver udtryk for, skriver Lars Frelle-Petersen fra Digitaliseringsstyrelsen.Foto: Agnete Schlichtkrull
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lars Frelle-Petersen
Direktør i Digitaliseringsstyrelsen

Der bliver skrevet meget om offentlig it i medierne. Typisk om, at det ikke virker eller er gået helt galt.

I virkeligheden burde den overordnede fortælling mest af alt være en succeshistorie om en digital transformation stort set uden sidestykke. I dag får for eksempel 90 procent af danskerne posten fra det offentlige digitalt – og de er glade for det. Cirka 4,7 millioner har et NemID – og de bruger det hele tiden. Det er ret fantastisk.

For bare 15 år siden var den udvikling vist noget, der rakte ud over de flestes fantasi. På det tidspunkt kunne man dårligt sende en e-mail til det offentlige. Alligevel tager vi det næsten som en selvfølge, at stort set alle danskere i dag er blevet digitale. I udlandet måber de. Det ved jeg, fordi vi tit har delegationer fra andre lande, som kommer for at lære af Danmark.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er bare ikke den fortælling, vi hører mest her hjemme i Danmark. Vi hører mere om problemer og om kuldsejlede it-projekter. De er selvfølgelig også en del af fortællingen, men jeg savner lidt nuancer i debatten.  

Nulfejlskultur
Det er ingen hemmelighed, at der findes offentlige it-projekter, som af mere eller mindre gode grunde er gået helt galt. Desværre. Det er en ringe trøst, men sådan går det også i det private. Virkeligheden er, at ingen software er uden fejl, og ingen systemer er uden problemer. Det her er svært for alle.

Vi skal være bedre til at få bestilt den rette vare og til at holde snor i processen, så vi er sikre på, at det, vi ender op med, også svarer til forventningerne.

Lars Frelle-Petersen
Direktør i Digitaliseringsstyrelsen

Derfor er det ikke bare ærgerligt, hvis man forfølger en nulfejlskultur – det er også naivt. At udvikle it-systemer er ofte så uhyre komplekst, at der uundgåeligt vil opstå uforudsete situationer. Dem skal vi acceptere og lære af.

Det betyder ikke, at vi ikke kan og skal blive bedre til at køre it-projekter i staten. Det betyder heller ikke, at vi ikke har et ansvar for at have styr på, hvad vi bruger vores penge på, og at vores systemer bliver ordentligt vedligeholdt.

Svaret er dog ikke at sætte det offentlige på sidelinjen, som nogen har foreslået. Tværtimod. Vi har overladt for meget af kontrollen til private virksomheder, og det er på tide, at vi tager den tilbage.

Vi skal blive endnu bedre
Det handler ikke om et valg mellem offentlig og privat. Danmark er et af de lande, der har outsourcet allermest, og vi skal fortsat udbyde vores systemer og lade de private leverandører levere løsningerne. Men vi skal være bedre til at få bestilt den rette vare og til at holde snor i processen, så vi er sikre på, at det, vi ender op med, også svarer til forventningerne. Der er vi ikke altid skarpe nok. Ligesom leverandørerne ikke altid er gode nok til at levere det, de har budt ind med.

Der er allerede gjort meget for at styrke it-projekterne i staten, men vi skal hele tiden lære og blive bedre. Det arbejder vi på hver dag. Blandt andet har jeg og andre lige nu hænderne dybt begravet i en ny strategi for det statslige it-område. Det er et spændende og vigtigt arbejde, som dog ikke er helt nemt. Der findes nemlig ingen snuptagsløsninger.

Noget af det, vi kigger på, er en ny og forbedret it-projektmodel for staten, og der er også brug for, at vi får opkvalificeret centrale ledere og medarbejdere. Et er nemlig sikkert; skal vi fortsætte succeshistorien, skal vi op på tæerne, og vi skal forstå, at velfungerende digitalisering i dag er en grundlæggende forudsætning for et velfungerende samfund..

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Frelle-Petersen

Departementschef, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1998)

0:000:00