Debat

Vesthimmerland: Fælles løsninger i kommune og region

DEBAT: Regioner og kommuner skal tilbyde de samme former for velfærdsteknologiske hjælpemidler, skriver Knud Kristensen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Kristensen
Borgmester i Vesthimmerland 

Vi skal tænke fælles teknologiske velfærdsløsninger, som både regioner og kommuner kan anvende.

Derfor er det meget vigtigt, at både regioner og kommuner arbejder efter samme løsningsmodeller, så der ikke bliver forskel på de hjælpemidler, der benyttes i regionerne, og de løsninger, som kommuner tilbyder sine borgere.

Borgerne er de samme personer i både sundhedsvæsnet og i kommunerne. Og når de har behov for hjælpemidler, som i dag udgør en meget stor del af velfærdsteknologien, er det meget vigtigt, at vi bruger de samme begreber. At vi kan tilbyde de samme former for velfærdsteknologiske hjælpemidler. Og at vi får tilpasset begrebet ”velfærdsteknologi”, så borgerne forstår, hvad det går ud på, samt gør det lettere for borgerne, når de for eksempel spørger: ”Hvor anskaffer jeg en helt magen til, når jeg bliver udskrevet, eller hvis de skal have bevilget et hjælpemiddel fra kommunen, når de kommer tilbage til egen bolig.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Stil krav til virksomheder
Vi skal stille krav til, at virksomhederne ved, hvad det offentlige efterspørger. Det skal vi alle blive meget bedre til, derfor skal velfærdsteknologi være en fælles dagsorden for både sundhedssystemet såvel som for det kommunale system med inddragelse af virksomhederne, vidensinstitutioner og borgerne.

Tendensen er ofte, at mange af de store virksomheder, der i dag udvikler velfærdsteknologier, gør det til sundhedssystemet, og det er der ikke noget galt i, men hvorfor bliver vi ikke bedre til stille spørgsmålet: ”Hvorfor skal designet være så kedeligt og klodset”, hvorfor ikke noget, hvor designet er smart og enkelt. 

Det er nemlig således, at borgere, der under sit forløb på de danske sygehuse, får stillet velfærdsteknologiske hjælpemidler til rådighed, ikke nødvendigvis har mulighed for at få det samme stillet til rådighed, når borgeren blive udskrevet. Det gør, at nogle borgere føler sig usikre og utrygge, hvis de først skal til at vænne sig til en ny type, når de kommer hjem og skal genoptræne sig selv.

Mobilt testlaboratorium 
Det er også det, der blandt andet ligger til grund for en stor projektidé ”Health Care Lab North”, som Vesthimmerlands Kommune sammen med en række andre nordjyske kommuner, region Nordjylland, Aalborg Universitet, SOSU Nord, UCN og Invest In Denmark via Business Region North har startet for at udvikle og stille faciliteter til rådighed som et fast testlaboratorium og et mobilt testlaboratorium, der kan bevæge sig hen til de virksomheder og kommuner, der har brug for det. Her kan kommuner, virksomheder, vidensinstitutioner så i fællesskab designe og udvikle efterspurgte og brugbare velfærdsteknologiske løsninger.

Udvikling af nye velfærdsteknologier skal generelt ske på et andet grundlag, end vi er vant til at se. Derfor tror jeg også på, at det bliver lettere at få inddraget både lokale og regionale virksomheder i et positivt forløb, når man på et tidligt tidspunkt går i samarbejde og får drøftet behov og muligheder for blandt andet at få udviklet og designet de bedste velfærdsteknologier til hjælpemidler. Ja, så vil det alt andet lige være med til at bidrage til en positiv lokal vækst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Kristensen

Fhv. borgmester (K), Vesthimmerland Kommune
Jyske Trænregiment (1973), murermester (1975)

0:000:00