Virtuel hjælp til autisme får innovationspris

INNOVATIONSPRIS: Et dansk projekt har netop vundet en innovationskonkurrence i telemedicin. En heldragt og en skærm er hovedkomponenterne i projektet, der skal gøre det lettere at behandle børn med autisme.

<span>Cathriona Cantio, der sammen med&nbsp;<b></b></span>Jakob Balslev vandt en innovationskonkurrence i telemedicin for deres virtuelle hjælp til autister.&nbsp;<br>
Cathriona Cantio, der sammen med Jakob Balslev vandt en innovationskonkurrence i telemedicin for deres virtuelle hjælp til autister. 
Foto: Region Syddanmark
Katrine Falk Lønstrup

PLAI.

Det er navnet på det projekt, der onsdag fik førstepladsen i innovationskonkurrencen, ”Young Innovators Competition”, ved årets europæiske telemedicinkonference, der fandt sted i Odense fra 21. til 22. oktober 2015. 

PLAI er et nyudviklet koncept, der skal gøre det lettere at kommunikere med blandt andet børn med autisme-spektrum-forstyrrelser.

Konceptet fungerer ved, at en psykolog tager en heldragt med elektroder på. Psykologen får gennem elektroderne sin tale og sine bevægelser konverteret til en tegneseriefigur, der vises på en skærm. På den måde kan psykologen kommunikere med børn, der sidder på den anden side af skærmen uden selv at være direkte til stede i rummet. Barnet kommunikerer simpelthen med figuren og ikke psykologen direkte.

Det er en hjælp til psykologer, fordi eksempelvis børn med autisme-spektrum-forstyrrelser ofte har nemmere ved at afkode og forholde til figurer end til mennesker. Psykologen kan altså gennem figuren interagere med børnene på en helt anden måde og derigennem udvikle børnenes sociale færdigheder.

Projektet er blevet udviklet af Cathriona Cantio, der er psykolog og forsker ved Psykiatrien i Region Syddanmark, og af iværksætteren Jakob Balslev, der er direktør i Rokoko. Mens Cathriona Cantio har været med til at udvikle det faglige indhold, er det Jakob Balslevs firma, Rokoko, der står bag teknologi, software og idé. De glæder sig nu til at undersøge og dokumentere effekten at elektrodedragten i praksis, fortæller Cathriona Cantio.

Med innovationsprisen følger en check på 4.000 euro. Derudover har projektet indtil nu været støttet af både Psykiatriens Forskningsfond og Det Obelske Familiefond.

0:000:00