Regeringen vil lukke Skat: 7 nye styrelser oprettes

OMLÆGNING: Allerede fra næste år vil regeringen nedlægge Skat, som skal erstattes af syv nye styrelser. Det sker efter en række skandalesager.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Blot 13 år efter sin etablering skal Skat nu lukkes og i stedet erstattes af syv nye styrelser.

Det mener regeringen, der allerede fra næste år vil nedlægge Skat, som vi kender det i dag. Det skriver Berlingske.

Omlægningen sker efter en række skandalesager. Blandt andet er Skat blevet snydt for over 12 milliarder kroner af udenlandske svindlere, ligesom også indkrævningen af skattegæld har været meget udfordret.

”Det er ikke en kritik af den enkelte medarbejder. Det er en kritik af det system, der er blevet sat op, men som bare ikke har leveret på de afgørende områder. Derfor er jeg nået frem til, at i stedet for at bruge penge på lappe på et Skat, der ikke leverer eller løfter opgaverne, og som – hvis vi skal være ærlige – aldrig rigtig har fungeret, så ophører Skat helt med at eksistere,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Berlingske.

Han peger på, at den nuværende organisatoriske ramme ikke har kunnet løfte opgaven, og ifølge skatteministeren vil de syv nye og specialiserede styrelser styrke fagligheden og sikre bedre ledelse.

I sidste uge viste en måling foretaget for Altinget, at der er udbredt mistillid til Skat i befolkningen. Kun 13 procent af de adspurgte svarede, at de har tillid til den organisation.

De syv nye styrelser skal være i drift fra 1. juli 2018, lyder meldingen fra Karsten Lauritzen, og de vil blive specialiseret på følgende områder:

  • Skattegæld
  • Told
  • Ejendomsvurderinger
  • Motorområdet (herunder betaling af registreringsafgift)
  • Skatter, afgifter og moms
  • IT og udvikling
  • Tværgående administration som HR og rekruttering

Flere af de syv nye styrelser er allerede blevet annonceret i forskellige politiske aftaler, og de nye styrelser vil som led i en ny udflytning af statslige arbejdspladser blive spredt ud over landet – blandt andet i Jylland og på Fyn. 

Ifølge Karsten Lauritzen behøver beslutningen om at nedlægge Skat ikke lovgivning, og derfor står det regeringen frit for at træffe beslutningen.

Skatteminister Karsten Lauritzen holder sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) pressemøde tirsdag klokken 11.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00