Sverige flytter syv styrelser ud: Opgør med indspist embedskultur

UDFLYTNING: Den svenske regering vil flytte syv nye styrelser helt eller delvist væk fra Stockholm. Forsker ser det som et modsvar til centralisering, øget mistillid og et indspist embedsværk.

Den svenske socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven ønsker at øge kvaliteten af den offentlige administration med udflytning af syv styrelser.
Den svenske socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven ønsker at øge kvaliteten af den offentlige administration med udflytning af syv styrelser.Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Sine Riis Lund

Den største udflytning fra Stockholm til andre dele af landet i mere end et årti.

Den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven præsenterede onsdag sin udflytning af syv styrelser på denne måde til de svenske borgere.

Udflytning er da også blevet en central del af den svenske regerings reformdagsorden, fortæller docent Louise Bringselius, der er organisations- og forvaltningsforsker ved Lunds Universitet i Sverige.

Hun vurderer, at det for regeringen blandt andet handler om at udfordre den eksisterende embedskultur i centraladministrationen.

Der bliver talt om en kultur, hvor folk er bange for at være provokerende eller at stille sig op og sige de andre imod.

Louise Bringselius
Organisations- og forvaltningsforsker ved Lunds Universitet

“Der er stadig mere opmærksomhed på, at der internt i centraladministrationen er et meget lukket netværk, hvor folk har en tendens til at cirkulere meget rundt mellem de her styrelser,” siger Louise Bringselius.

Frygten for at sige imod
Den svenske regering har generelt interesseret sig meget for at arbejde med den administrative kultur, og at embedsmanden skal være en kompetent og uafhængig ansat med høj integritet.

Der er stadig mere opmærksomhed på, at der internt i centraladministrationen er et meget lukket netværk, hvor folk har en tendens til at cirkulere meget rundt mellem de her styrelser.

Louise Bringselius
Organisations- og forvaltningsforsker ved Lunds Universitet

“Som jeg forstår det, så ved at flytte de her styrelser ud, så ønsker regeringen at sikre sig, at vi rent faktisk har en embedskultur, der ikke lukker sig om sig selv, men at man har en åben, innovativ kultur med etik i højsædet,” siger Louise Bringselius.

Og hun tror på, at regeringen har fat i noget rigtigt.

Louise Bringselius mener, at antallet af mennesker, der er tilgængelige til stillingerne i centraladministrationen i Stockholm er for lav. At der simpelthen er for få ledige folk til reelt at sikre en velfungerende jobrotation i den statslige administration.

“Der bliver talt om en kultur, hvor folk er bange for at være provokerende eller at stille sig op og sige de andre imod. Hvis en embedsmand skal skabe sig denne her integritet, så er det nødvendigt, at han eller hun også er i stand til at sige eller gøre noget ubejligt, og der er det, at den indspiste netværkskultur kan skabe en barriere,” siger hun.

Tæt på myndighederne
Altinget.se beskriver, hvordan Stefan Löfven på sit pressemøde gjorde klart, at udflytningen i høj grad handler om at øge styrelsernes tilstedeværelse i hele landet.

"Her har de offentlige myndigheder en vigtig funktion at udfylde," pointerede statsministeren og tilføjede, at myndighederne med nye lokaliseringer også får nye perspektiver.

"Det vil øge kvaliteten," sagde Löfven.

Louise Bringselius mener, det for eksempel også handler om at komme tættere på kommunerne og i højere grad sparre og få viden herfra.

“I dag er de statslige myndigheder og kommunerne ret langt fra hinanden,” siger hun.

Øget mistillid
Udflytningen skal da i høj grad også ses som et modsvar til en stigende centralisering af de statslige arbejdspladser i Stockholm, hvor kløften mellem væksten i hovedstaden og de øvrige regioner generelt set er øget markant.

Samtidigt skal det ses som et modsvar til den stigende mistillid til det politiske system.

“Denne øgede mistillid og skepticisme til det politiske establishment kan nære vækst til populisme, som vi jo ser i det meste af Europa, og jeg tror, at det her er et godt modsvar til populismen, fordi folk har denne her følelse af at være på lang afstand af magten,” siger Louise Bringselius.

Tidligere har den svenske regering flyttet tre styrelser ud og ifølge Altinget.se har den svenske civilminister gjort klart, at udflytningen er en pågående proces, der langtfra er slut endnu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stefan Löfven

Fhv. statsminister (S), Sverige, fhv. partileder, Socialdemokraterna
svejser (AMU, Kramfors)

0:000:00