Vismænd: Klimamål hindrer ikke vækst

ØKONOMI: To-graders-målet vil ikke hindre fortsat økonomisk vækst – tværtimod, lyder det fra Det Miljøøkonomiske Råd. Skal målet nås, kræver det dog en langt større global indsats allerede nu, mener vismændene.

På langt sigt vil det give ekstra økonomisk vækst, hvis man lever op til, at Jordens middeltemperatur ikke må stige mere end to grader, vurderer Det Miljøøkonomiske Råd i ny analyse.
På langt sigt vil det give ekstra økonomisk vækst, hvis man lever op til, at Jordens middeltemperatur ikke må stige mere end to grader, vurderer Det Miljøøkonomiske Råd i ny analyse.Foto: Colourbox
Morten ØyenHjalte T. H. Kragesteen

Det kan godt betale sig at gøre noget ved klimaet.

Fakta
Vismandsrapporten er udarbejdet af De Økonomiske Råds formandskab til mødet i Det Miljøøkonomiske Råd den 26. februar 2015. De Økonomiske Råds formandskab består af: Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, Eirik Schrøder Amundsen, Michael Svarer samt Carl-Johan Dalgaard.

Det er meldingen fra Det Miljøøkonomiske Råd, der i en helt ny rapport har set nærmere på omkostningen ved at leve op til målsætningen fra FN-klimatopmødet i 2009 om, at Jordens middeltemperatur ikke må stige mere end to grader.

”Det, vores beregninger viser, er, at der ikke kun er en omkostning ved målet – der er også en gevinst ved at undgå de store skader, som ellers ville komme,” siger miljøvismand Eirik Schrøder Amundsen og giver vandstigninger og tørke som umiddelbare eksempler.

De mener fortsat, at en opfyldelse af klimamålet i sig selv er en økonomisk omkostning og kan gå ud over væksten i samfundet. Men det nye er, at vismændene forsøger at sætte tal på, at der også er en gevinst ved at leve op til målet. Og samlet er der en beskeden omkostning i 2050, men til gengæld en lille økonomisk gevinst i 2100, vurderer Det Miljøøkonomiske Råd.

Regner man på, hvad det kræver at nå to-graders-målsætningen, så er der ikke rum til at udvinde alt det, som ligger i jorden.

Eirik Schrøder Amundsen
Miljøvismand og økonomiprofessor

Ifølge dem vil omkostningen i 2050 være to procent af BNP, mens der vil være en nettogevinst på en procent i år 2100 under to-graders-målsætningen i forhold til ”laden-stå-til-forløbet”.

”De effekter må betegnes som ret små, når de sammenlignes med stigningen i forbruget per capita, der i grundforløbet er på over 400 procent fra 2010 til 2100,” skriver vismændene i rapporten.

Kræver stærkere indsats
Og selv i et år med et stort klimatopmøde i Paris, er der bare ikke meget, der i øjeblikket tyder på, at klimamålet kan nås. Det kræver i hvert fald en helt anden indsats fra verdenssamfundets side, end man ser i dag, hedder det i rapporten.

Kører man videre med ambitionsniveauet fra i dag, vil temperaturen stige til seks grader over førindustrielt niveau. Skal to-graders-målet nås, skal udledningerne af drivhusgas dermed reduceres betragteligt.

Ifølge vismændenes beregninger kan den nødvendige CO2-reduktion opnås med en global afgift, der i 2015 skal være på 50 dollar per ton CO2. Det svarer i beregningerne til en ottedobling af indsatsen i forhold til i dag.

0:000:00