Egebo til Helveg: Du har ikke været bange for at gå solo

TALE: Departementschef Thomas Egebo takkede forhenværende klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i sin tale ved overdragelsen af ministeriet og påpegede hans mange ambitiøse grønne mål. Læs hele talen her.

Departementschef Thomas Egebo talte ved ministeroverdragelsen mandag.
Departementschef Thomas Egebo talte ved ministeroverdragelsen mandag.Foto: Jeppe Vejlø / Scanpix

Departementschef Thomas Egebo talte mandag til den afgående klima,- og energiminister, Rasmus Helveg Petersen. Der blev også hilst velkommen til den nye minister for energi, forsyning og klima, Lars Christian Lilleholt (V).

Læs talen her:

Kære Rasmus. For 1½ år siden blev du vores minister. Og nu skal dit billede så op at hænge – som det fjerde i rækken på vores lille ministergang i dette stadigt unge ministerium.

Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med dig og opleve dit store engagement. Det er ingen tvivl om, at dit hjerte banker for klimaet og for omstillingen af samfundet til lavemission. For dig er de globale klimaforandringer en af vor tids allerstørste udfordringer.

En, der gerne favner og sikrer, at alle er med. En, der samler snarere end spreder. Det er egenskaber, der helt sikkert bliver god brug for, når der skal landes resultater i de kommende år.

Departementschef Thomas Egebo om Lars Chr. Lilleholt (V)

Det var meget tydeligt, da du stod på talerstolen og var med til at åbne det store møde her i København sidste efterår, som afsluttede udarbejdelsen af IPCCs 5’ rapport om klimaet og klodens tilstand. Der var du i dit es.

Derfor også din utrættelige kamp for at fastholde opbakning til det brede energiforlig fra 2012, også selv om ikke alting har udviklet sig helt, som man forventede den gang.

I det hele taget – står det til dig, så gør det ikke noget, at Danmark ligger allerforrest i feltet, når det kommer til den grønne omstilling. Og også gerne går i soloudbrud.

Departementschef Thomas Egebo til Rasmus Helveg Petersen (V)

Går gerne i soloudbrud
I det hele taget – står det til dig, så gør det ikke noget, at Danmark ligger allerforrest i feltet, når det kommer til den grønne omstilling. Og også gerne går i soloudbrud. Man kunne jo ellers godt have det synspunkt, at det måske er meget godt, at andre en gang imellem tager noget af vinden – om man må så at sige. Men den holdning deler du ikke. Det er fuld fart afsted mod nye ambitiøse mål.

Du er stolt af den store internationale opmærksomhed og interesse for vores energisystem, dansk energiteknologi og det, vi kan på energi. Det, som gør, at vi er med blandt de toneangivende i internationale fora og har partnerskaber med Kina, Sydafrika, Mexico og Indonesien, et energicenter i Ukraine og tætte samarbejder med energimyndighederne i Storbritannien og Tyskland, hvor der er stor interesse for danske fjernvarmeløsninger.

I det hele taget. Når det drejer sig om grøn omstilling og grøn teknologi, som noget Danmark skal leve af, så kan du godt komme med ganske skarpskårne meldinger. Man har ikke indtryk af, at det er et selvstændigt formål, at alle nødvendigvis skal være enige, når du melder ud, at du synes, kul skal udfases i 2025, eller at vi skal flerdoble mængden af vindenergi.

0:000:00