Lilleholt afviser dobbeltrolle i fjernvarmesag

LEX HERNING: Lars Chr. Lilleholt (V) afviser at have talt med to tunger omkring forrentning i fjernvarmesektoren. Torsdag har han indkaldt ordførerne til møde.

Foto: www.jeppebnielsen.com
Kasper Kaasgaard

Der tegner sig politisk opbakning til at ændre den lovgivning, der giver fjernvarmeselskaber mulighed for at opkræve store beløb hos deres kunder på efterkrav.

Hvordan reglerne for forrentning af kapital ender med at se ud, er endnu uvist. Men forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil sikre, at selskaberne ikke kan opkræve flere hundrede millioner kroner af forbrugerne, som et eksempel fra Herning har vist i den seneste tid.

Joel: Lilleholt klinger hult
Ministerens ord klinger dog en smule hult, mener Socialdemokratiets energiordfører Jens Joel, der onsdag havde ministeren i samråd på baggrund af en artikel fra Fyns Amts Avis.

Lars Chr. Lilleholt var nemlig fra 2014 til 2015 næstformand i bestyrelsen hos Fjernvarme Fyn. I den tid besluttede selskabet at købe Fynsværket og Odense Kraftvarmeværk og efterfølgende at ansøge Energitilsynet om at forrente den investering.

Han har altså selv skrevet under på en af de 57 ansøgninger, der i øjeblikket venter på at blive behandlet i Energitilsynet.

Det afgørende, mener ministeren, er dog hvad fjernvarmeselskaberne bruger pengene til. Han ser ikke noget problem i at forrente investeringer der går til at give borgerne bedre fjernvarme.

”På den måde kunne vi sikre den bedst mulige forsyning for forbrugerne. Det mente jeg dengang, og det mener jeg nu,” siger Lars Chr. Lilleholt, der udtrådte af både bestyrelsen for Fjernvarme Fyn og Odense byråd, da han efter folketingsvalget i 2015 blev udnævnt til klima-, energi- og forsyningsminister.

Se ordudvekslingen mellem Jens Joel og Lars Chr. Lilleholt i klippet her:
Artiklen fortsætter under videoen.

Todelt diskussion
Jens Joel beskylder dog ministeren for sort snak.

”Det er tydeligt, at ministeren væver, fordi det ser underligt ud, at han selv har været en af ansøgerne,” siger ordføreren til Altinget og fortsætter:

”Det politisk problematiske er, at han nu kritiserer muligheden for at trække penge ud, men i virkeligheden fører en politik, der gør det nemmere at gøre netop det.”

Joel mener, at regeringens forsyningsstrategi åbner et andet hul for at fjernvarmeselskaberne kan trække penge ud, selvom de ikke er sat i verden for at tjene penge.

Det er i regeringens forslag tilfældet, hvis et selskab leverer så store effektiviseringer at de kommer under omkostningsloftet.

Ministeren mener ikke de to forhold kan sammenlignes. Han står således fuldt ud ved forslaget om at belønne effektive fjernvarmeselskaber.

”På den lange bane ønsker vi at give incitamenter til at ejerne presser selskaberne til at være endnu mere effektive,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Han understreger, at får ejerne en sådan gevinst, er det også til gavn for forbrugerne, i og med at det afspejler at de har fået billigere fjernvarme.

Regler til gavn for forbrugerne
De to er enige så langt, at det er et problem, at selskaberne i dag har lov til at forrente mere end hvad de har brug for for at dække udgifter til fremtidige investeringer.

Hvad de ellers kan nå til enighed om, skal vise sig, når ministeren torsdag har inviteret energiordførerne til møde. Her skal de enes om nye regler på området.

Ministeren lagde på samrådet for med at foreslå, at selskaber kun skal kunne forrente den historiske indskudskapital, hvis der foretages konkrete investeringer i fjernvarmenettet eller produktionsapparatet.

”Det skal sikre, at forbrugerne kun skal betale for investeringer, der kommer dem selv til gavn,” siger Lars Chr. Lilleholt.

”Selvfølgelig er det til gavn for forbrugerne at selskaberne har mulighed for at investere og udvikle selskaberne. Disse investeringer skal selskaberne naturligvis kunne få forrentet, for kapital til investeringer har en pris,” siger ministeren videre.

Tvivl om ventende ansøgninger
Partierne skal også drøfte, om der skal gøres noget i forhold til de ansøgninger, der allerede er indgivet fra en lang række selskaber rundt om i landet.

En sådan manøvre er blevet kritiseret for at have karakter af lovgivning med tilbagevirkende kraft. Lars Chr. Lilleholt er dertil i tvivl om hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre.

”Det er som udgangspunkt tvivlsomt, om vi kan ændre reglerne med tilbagevirkende kraft,” siger ministeren.

Jens Joel er dog endnu ikke parat til at opgive muligheden for at forhindre de ventende ansøgninger i at blive godkendt.

”Jeg mener ikke, at vi på nuværende tidspunkt skal opgive noget som helst. Vi skal undersøge alle muligheder. Men jeg kan ikke sige om ministeren har ret, når han ikke har præsenteret materialet for os.”

Joel hentyder her til at ministeriet i november færdiggjorde en analyse, som han og andre ordførere mener ministeren burde have indkaldt til orientering om.

Ministeren og ordførerne får i stedet mulighed for at diskutere analysen og hvad der skal gøres i sagen, når de mødes torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00