Udflytning tvinger Geodatastyrelsen til at ansætte briter

REKRUTTERING: Efter udflytning til Aalborg har Geodatastyrelsen ansat fire briter til at producere grønlandske søkort. Regeringen bør i sin kommende udflytning være varsom med at udflytte for specialiseret arbejdskraft, mener ingeniørforeningen IDA.

Udflytning af Geodatastyrelsen har forsinket Danmarks nye søkort til Grønland. Søkortet på fotoet er fra en dansk flådestation.
Udflytning af Geodatastyrelsen har forsinket Danmarks nye søkort til Grønland. Søkortet på fotoet er fra en dansk flådestation.Foto: /ritzau/Thomas Yde
Sine Riis Lund

Engelske og nordjyske gloser florerer side om side i en af Geodatastyrelsens nye afdelinger i Aalborg.

Siden styrelsen i januar 2016 blev bedt om at udflytte afdelingen, der producerer grønlandske søkort, har man ansat 12 nye medarbejdere. Fire af dem er hyret i Storbritannien.

Det viser et svar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Grønlandsudvalget.

“Jeg synes simpelthen, at man her har fået alle de dårligste konsekvenser ud af en beslutning. Det er jo lidt grotesk, at man skal investere en masse ressourcer i at få folk hertil fra udlandet og vi samtidig ikke kan levere de søkort til grønlænderne, som vi har lovet dem,” siger Enhedslistens grønlandsordfører Christian Juhl.

Det er ikke et problem i sig selv at flytte mere specialiserede arbejdspladser, det er bare vanskeligere. Og tværtimod vil jeg sige, at der er mange af de her indspiste afdelinger, som kun har glæde af at se på tingene med friske øjne.

Thomas Danielsen
Venstres ordfører for landdistrikter og øer

Ingeniørforeningen IDA, der er fagforening for tekniske og naturvidenskabelige akademikere, mener, at det konkrete tilfælde illustrerer en bredere pointe.

“Det viser meget godt, at det jo ikke er så simpelt igen at skaffe den tilstrækkeligt kvalificerede arbejdskraft til nogle af de her højt specialiserede opgaver, hvor det samtidigt er så svært at få medarbejderne til at flytte med ud,” siger Carsten Eckhart Thomsen, der er formand for de offentligt ansatte i IDA.

Det er jo lidt grotesk, at man skal investere en masse ressourcer i at få folk hertil fra udlandet og vi samtidig ikke kan levere de søkort til grønlænderne, som vi har lovet dem.

Christian Juhl (EL)
Grønlandsordfører

Han mener, at de politiske partier på Christiansborg helt generelt har negligeret det massive videnstab, som flere af de allerede udflyttede styrelser er ramt af.

Stort kompetencetab
Næste år vil regeringen fremlægge et forslag til at flytte flere statslige arbejdspladser ud. I finanslovforslaget for 2018 har regeringen afsat 150 millioner kroner til opgaven.

Venstrefolk og Dansk Folkeparti har helt konkret peget på blandt andre Bygningsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Energitilsynet som udflytningspotentialer.

0:000:00