Aagaard: Nu er der behov for nye energipolitiske helte

INTERVIEW: Energikommissionen skal bane vejen for et skift i energipolitikken, så der kommer meget mere fokus på, hvordan vi bruger vindenergien til noget. Ellers hænger det ikke sammen, hvis vi bliver ved med at udbygge med grøn energi, siger Dansk Energis Lars Aagaard.

Foto: Dansk Energi
Morten Øyen

Da Lars Aagaard startede i energisektoren skrev han en kronik om, at kul og vindenergi skulle ”danse sammen”. Dengang var der ingen tvivl om, at det var kul, som var herren, som førte vindmøllerne rundt på energimarkedets dansegulv.

Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget

Regeringen vil nedsætte en energikommission, som skal forberede et oplæg til energipolitiske mål og virkemidler for perioden 2020-2030 med det sigte at bidrage til, at Danmark indfrier sine internationale klimaforpligtelser på en omkostningseffektiv og markedsbaseret måde. Regeringens langsigtede mål er, at vi skal være uafhængige af fossile brændsler i 2050, så Danmark i 2050 kan producere vedvarende energi nok til at kunne dække det samlede danske energiforbrug.

Kilde: Statsministeriet

I dag er det et helt andet energimarked.

Fakta
Lars Aagaard

Født: 13. august 1967, Odense, Danmark
Uddannelse
1983-86: Samfundsvidenskabelig student Nordfyns Gymnasium
1987-94: Cand.scient.adm RUC. 
Karriere
1995-2000 Teknologisk Institut, 
Konsulent, Planlægningschef, erhvervsudviklingsdivisionen og senere miljødivisionen
Centerchef, center for affald og genanvendelse.
2000-2004 Erhvervsministeriet (efter valg i 02 - Økonomi- og Erhvervsministeriet)
Kontorchef, Erhvervspolitisk område
2004-2006 Dansk Industri
Miljø- og energichef. Strategiske hovedopgaver; suppleret med klimapolitik (allokeringsplan, Post-Kyoto), energiområdet (VE-støtte, finansiering, net-udbygning mv.). Nationalt og europæisk
2006-2009 Dansk Energi Vicedirektør
2009- Direktør, Dansk Energi 

Nu er det vindmøllerne, som slår taktstokken i elmarkedet. Og vindenergien er udset til at spille en endnu større rolle fremadrettet.

Det er ikke uden problemer. Regningen på støtten til vindmøllerne er blevet så stor og synlig, at det har konsekvenser for kunderne. Særligt det konkurrenceudsatte erhverv mærker det.

Det fundamentale problem i energipolitikken er, at vi i dag har en politisk fløj, som styrer efter prisen – og en anden politisk fløj, som styrer efter klimamål.

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

Brug for nye helte
Men der er også et andet grundlæggende problem: hvordan skal vi bruge al den vindenergi, som produceres?

De, der kommer med gode svar på det, er de ”nye energipolitiske helte”. Og det er dem, fokus skal rettes mod med regeringens kommende energikommission, mener adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.

Energikommissionen skal give sit indspark til Danmarks energipolitik fra 2020-30, som politikerne efterfølgende skal bruge i arbejdet med en ny stor energiaftale.

”Jeg mener det har været rigtigt, når vi i 30 år har haft fokus på, hvordan vi bygger mere grøn energi. Men i den næste fase, der kan vi ikke udelukkende blive ved med den samme strategi. Det håber jeg kommissionen tør sige,” siger Lars Aagaard.

Kan ende i problemer
Han forestiller sig på ingen måde et stop for udbygningen af vindmøller. Men ifølge branchedirektøren er et skift nødvendigt, så fokus i langt højere grad kommer på ”efterspørgselssiden”.









0:000:00