Aftale: Biomasse-udspil kommer til foråret

AFGIFTER: Alle partierne bag PSO-aftalen er enige om, at der skal gøres noget ved den ”uhensigtsmæssige” omstilling til biomasse og at varmepumper skal fremmes. Regeringen vil præsentere udspil til foråret.

Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix
Morten Øyen

Regeringen vil til foråret komme med et biomasse-udspil.

Fakta
Biomasse

Biomasse til energiformål er alt fra restprodukter fra land- og skovbruget til træpiller, energiafgrøder og biologisk madaffald. I fremtidens energisystem vil biomasse spille en vigtig rolle som backupforsyningskilde, når produktionen fra vindmøller og solceller er lav, og som input i produktionen af biobrændstoffer, der erstatter fossile brændsler til transport- og procesformål.

Forbruget af biomasse til el- og fjernvarmeproduktion er stigende. Særligt forbruget af halm, skovflis og træpiller har været i vækst. En del biomasse anvendt til energiformål er baseret på restprodukter fra skov- og landbrugsproduktion, men over 34 pct. af skovflisen og op imod 95 pct. af træpillerne er importerede.

Kilde: Klimarådet

Det blev aftalt med aftalen om PSO-afgiften, som alle folketingspartier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet indgik i sidste uge.

”Regeringen og aftalepartierne er enige i målet om om at reducere samfundsøkonomisk uhensigtsmæssig omstilling til biomasse, herunder fremme brugen af varmepumper,” hedder det i aftaleteksten.

Uafhængigt af PSO-aftalen skal der derfor arbejdes for ”en mere balanceret støtte- og afgiftsstruktur til og anvendelse af biomasse”.

Fakta
Det skriver Klimarådet om afgiftsfritagelsen på biomasse

Den nuværende afgiftsfritagelse af biomasse er skævvridende og tilskynder til en større anvendelse af biomasse, end det er samfundsøkonomisk fordelagtigt og klimamæssigt forsvarligt. Klimarådet mener, at afgifts- og tilskudssystemet ikke bør favorisere biomasse frem for andre alternative energikilder, da favoriseringen gør det privat- og selskabsøkonomisk fordelagtigt at anvende biomasse, selvom der findes et samfundsøkonomisk billigere alternativ. 


Kilde: Klimarådet, november 2015

Regeringen vil komme med udspillet i foråret 2017.

Lilleholt: Afgiftsfritagelse giver problemer
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) mener, at der er udfordringer med afgiftsfritagelsen på biomasse. Noget Klimarådet også har peget på.

Når der skiftes til biomasse alene fordi det er afgiftsfritaget, så giver det selvfølgelig nogle udfordringer.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

”Når der skiftes til biomasse alene fordi det er afgiftsfritaget, så giver det selvfølgelig nogle udfordringer. Og en unfair konkurrence,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Han fortæller, at regeringen vil samle op på energiaftalens afgifts- og tilskudsanalyser og præsentere et oplæg i løbet af foråret.

Vil se fordumsfrit på muligheder
I 2014 forsøgte politikerne at indføre en biomasseafgift – den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift – men den blev droppet på grund af mange praktiske vanskeligheder ved at beskatte biomasse til individuel opvarmning.

0:000:00