Almene boliger vil fritages for ny solcellelov

SOLCELLER: Når støtten til private solcelleanlæg igen ændres inden længe, bliver det meget svært for almene boligforeninger at etablere anlæg. BL vil derfor have kattelem, der kan undtage anlæg i almene foreninger fra loven.

Danmarks Almene Boliger frygter, at deres medlemmer mister muligheden for at etablere solcelleanlæg, hvis den nye ændring går igennem Folketinget.
Danmarks Almene Boliger frygter, at deres medlemmer mister muligheden for at etablere solcelleanlæg, hvis den nye ændring går igennem Folketinget.Foto: /ritzau/Lars Hansen
Kasper KaasgaardMorten Øyen

Danmarks Almene Boliger vil undtages for loven, hvis regeringen kommer igennem med deres ændring af støtten til solcelleanlæg.

Regeringens forslag skal forringe vilkårene for solcelleejerne ved, at elforbrug fra anlæg over 6 kW ikke længere kan modregnes i den kollektive elforsyning uden at skulle betale afgifter.

Det vil ifølge Danmarks Almene Boliger (BL) betyde, at den almene sektors udbygning af solcelleanlæg efter den virtuelle model begrænses eller helt afskaffes – og det derfor især vil være lejerne, der rammes af lovforslaget, mens boligejerne i langt højere grad går fri.

”Det er uacceptabelt, at man med tilbagevirkende kraft vil ændre på reguleringen. Ved tidligere ændringer har eksisterende anlæg fortsat på gamle vilkår i de kommende 20 år,” siger Frans Clemmesen, cheføkonom hos BL.

Fakta

Om lovforslaget

  • Med lovforslaget afvikles timebaseret nettoafregning af elafgift af solcelleproduktion fra anlæg større end 6 kW, og der indføres i stedet øjebliksafregning.
  • For anlæg på timebaseret nettoafregning betales der ikke elafgift for elektricitet, som egenproducenten producerer og nettoforbruger fra el-nettet inden for en time.
  • Afviklingen skyldes, at der ventes markant flere solcelleanlæg, end der er afsat finansiering til med de energipolitiske aftaler.
  • Eksisterende husholdninger med anlæg på højst 6 kW vil med lovforslaget fortsætte på timebaseret nettoafregning indtil 2032.
  • Nye anlæg og eksisterende erhvervsanlæg vil imidlertid overgå til øjebliksafregning.
Lovændringen forventes at begrænse det forventede afgiftstab med cirka 1,2 milliarder kroner, således at afgiftstabet forventes at blive reduceret fra 4,9 milliarder kroner i 2030 til 3,7 milliarder kroner i 2030.

Solcelleudbygningen forventes at blive begrænset med 135 MW til i størrelsesordenen 1.215 MW i 2020.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Ifølge regeringen vil indgrebet begrænse afgiftstabet fra solcelleudbygningen med omkring 100 millioner kroner hvert år frem mod 2030.

Flere ændringer af afregningen
BL er særligt utilfredse med, at regeringen endnu en gang vil ændre i måden, strømmen bliver afregnet på, den såkaldte nettoafregning.

Fra oprindeligt at blive udregnet på årsbasis, hvilket gav nogle meget gunstige vilkår til private med solcelleanlæg, blev det i december 2012 ændret, så afregning blev udregnet på timebasis. Med den seneste ændring vil det igen blive ændret til såkaldt øjebliksafregning.

Den ændring betyder dog, at nogle almene boligselskaber vil blive tvunget til at afregne per husstand i stedet for hele foreningen. Det skyldes, at elselskaberne nogle steder ejer elnettet på matriklen.

”Vi har i en række år ventet på at kunne etablere solcelleanlæg og forenkle nettoafregningen for forbrugerne de steder, hvor elselskaberne ejer nettet på matriklen. Nu er vi efter tre år ved at være færdig med en model for det, men den bliver umuliggjort af disse ændringer,” siger Frans Clemmesen fra BL.

0:000:00