Altinget kårer årets aftaler, aflysninger og skrækeksempler

ÅRSKAVALKADE: Hvad har McKinsey, forsyningsstrategien, PSO-aftalen, Lex Herning, Energikommissionen og Donald Trump tilfælles? De er seks af årets mest markante begivenheder på energi- og forsyningsområdet. Og derfor fortjener de dette tilbageblik.

Foto: Jonathan Ernst/Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Morten ØyenKlaus Ulrik Mortensen

Årets regnestykke
Intet styrker sammenholdet mere end en stærk fjende. Og en sådan fik forsyningssektoren, da nyheden om McKinseys hemmelige regnestykke vækkede branchedirektørerne i begyndelsen af august.

Hele 7,1 milliarder kroner lød de årlige besparelser på i 2025. Logikken var den simple, at hvis alle gjorde som de bedste, ville vi snart alle sammen få flere penge mellem hænderne. Og så foreslog slipsene endda, at der var endnu flere penge at hente, hvis man liberaliserede arbejdet fra affaldsforbrænding til vand- og fjernvarmeforsyning.

Nyheden affødte også en del begrebsforvirring. Nogle talte vedholdende om, at regeringen med Lars Christian Lilleholt (V) i spidsen ville tvangsprivatisere forsyningssektoren. Andre pegede på deres egne historik og sagde, at hvis bare I gør som os, skal det hele nok gå.

Analysen fra McKinsey endte med at fungere som afsæt for regeringens forsyningsstrategi, som lovede effektiviseringer mellem 5,9 og 7,1 milliarder årligt.

Læs mere om sagen her

Årets aflysning
Lilleholt spejlede sig selv i historien, da han i september præsenterede Danmarks første forsyningsstrategi. Baseret i grove træk på McKinsey forhadte analyse viste han vejen til årlige besparelser på 5,9 milliarder kroner i 2025.

Forbrændingsanlæggene skulle kappe de sidste kommunale bånd og klare sig selv i kampen mod private aktører, mens fjernvarmeselskaberne skulle lokke nye investorer med overskudsudlodning. Tiden var med andre ord løbet fra hvile i sig selv-regulering, forklarede Lilleholt til Altinget.

“Man kan se, at vi i forsyningssektoren hverken har fået den effektivisering eller produktivitetsfremgang, som vi har fået i andre dele af samfundet. Og når vi kan konstatere, at udviklingen er gået i stå, må konklusionen være, at hvile i sig selv-princippet i dag ikke længere fungerer godt nok.”

Og så gik arbejdet i stå. Rygtet ville have det, at så længe Anders Samuelsen (LA) og Kristian Thulesen Dahl (DF) slåssede om topskatteprocenter, kom man ikke videre med forsyningsstrategien. Men da boksehandskerne endelig blev smidt, og Samuelsen gik fra partiformand til udenrigsminister, skete der stadig ingenting.

0:000:00