Amerikanske miljøorganisationer langer ud efter dansk pensionskasse

BIOMASSE: PKA Pensions milliardinvestering i stort biomassekraftværk i Nordengland møder hård kritik fra 14 amerikanske ngo'er. Særligt værkets amerikanske producent af træpiller er problematisk, mener de. Kritikken gør indtryk, men får umiddelbart ingen konsekvenser, lyder det fra PKA.

Dansk pensionskasse får kritik af sin investering i biomasseværk, der vil importere træpiller fra amerikanske skove.
Dansk pensionskasse får kritik af sin investering i biomasseværk, der vil importere træpiller fra amerikanske skove.Foto: colourbox
Morten Øyen

Den danske pensionskasse PKA er endt i de amerikanske ngo'ers søgelys med en ”grøn investering”, der måske slet ikke er så grøn alligevel.

Fakta
Om PKA's biomasseinvestering
PKA investerer 1,3 millarder kroner i biomassekraftværket Teesside Renewable Energy Plant.
Værket opføres nær Middlesbrough i Nordengland. Anlægget vil have en kapacitet på 299 MW og vil levere strøm til ca. 600.000 britiske husstande. Det ventes at stå klart i 2020.

Om PKA
PKA er et af Danmarks største pensionsselskaber med 275.000 medlemmer og en formue på 250 mia. kr. PKA har fokus på at investere i projekter, som reducerer brugen af fossile brændstoffer. PKA har derfor investeret ca. 18 mia. kr. i klimarelaterede projekter, bl.a. vindmølleparker, grønne obligationer og den danske klimainvesteringsfond. Ambitionen er, at denne type af investeringer i 2020 udgør 10 % af de samlede investeringer.


Kilde: PKA Pension

PKA vil investere 1,3 milliarder kroner i biomassekraftværket Teesside Renewable Energy Plant i Nordengland, der når det står færdigt i 2020 skal producere elektricitet til 600.000 britiske husstandes årlige strømforbrug. Værket skal fyre med biomasse, primært træpiller og træflis.

Fakta
Disse amerikanske NGO'er er med i kritikken af PKA-projektet

Dogwood Alliance
Sierra Club
Natural Resources Defense Council
Center for Food Safety
Southern Environmental Law Center
Clean Air Task Force
Greenpeace US
BiofuelWatch
Center for Biological Diversity
ActionAid USA
Friends of the Earth-US
Global Justice Ecology Project
Partnership for Policy Integrity
International Center for Technology Assessment

Med investeringen ”fortsætter PKA med at investere i projekter, der skal fremme overgangen fra sort til grøn energi,” skriver den danske pensionskasse selv.

Fakta
Biomasse til energiformål er alt fra restprodukter fra land- og skovbruget til træpiller, energiafgrøder og biologisk madaffald. I fremtidens energisystem vil biomasse spille en vigtig rolle som backup-forsyningskilde, når produktionen fra vindmøller og solceller er lav og som input i produktionen af biobrændstoffer, der erstatter fossile brændsler til transport- og procesformål.
 

Forbruget af biomasse til el- og fjernvarmeproduktion er stigende. Særligt forbruget af halm, skovflis og træpiller har været i vækst. En del biomasse anvendt til energiformål er baseret på restprodukter fra skov- og landbrugsproduktion, men over 34 procent af skovflisen og op imod 95 procent af træpillerne er importerede. 

Kilde: Klimarådet

Men ifølge 14 amerikanske miljøorganisationer, heriblandt Greenpeace, Action Aid, Sierra Club og Dogwood Alliance, er investeringen i biomasseværket bare slet ikke så grøn. Faktisk kan den vise sig at være værre for klimaet end et kulværk, mener de.

Når ngo'er på den måde har sat sig ind i tingene og skriver til os, så gør det indtryk. Og er der noget vi kan blive klogere på, så er vi interesserede i det.

Claus Jørgensen
Aktiechef, PKA Pension

I strid med egne grønne hensigter
De har derfor taget kontakt til PKA med en hård kritik af investeringer i biomasse og særligt af projektets amerikanske leverandør af træpiller, Enviva, der er udset til at levere en million ton træpiller om året til værket. Ngo'erne beskylder Enviva for at rydde store områder af træer fra skove med høj biodiversitet i Virginia og North Carolina.

De opfordrer derfor den danske pensionskasse til at trække sin investering.

”Biomassebaserede kraftværker som Teesside er et forkert svar på de globale klimaudfordringer, og PKA's investering er direkte modstridende med deres egne erklæringer,” siger Adam Macon, kampagnechef i Dogwood Alliance, med henvisning til PKA's klimaerklæring.

Biomasse ikke CO2-neutral
Sammen med de andre amerikanske organisationer peger Dogwood Alliance på, at biomasse slet ikke er CO2-neutral, som det antages i Danmark og i EU. Og at de mange amerikanske skove, som skal levere træpillerne til biomasseværkerne i Europa, slet ikke drives bæredygtigt eller er reguleret tilstrækkeligt, da der er tale om private skove.

”I det sydlige USA har den øgede skovdrift til biomassebaserede kraftværker katastrofale konskvenser for oprindelig skov og de lokales sundhed,” siger Adam Macon.

PKA: Det skal være bæredygtigt
Kritikken fra amerikanerne tages til efterretning af PKA, siger aktiechef Claus Jørgensen. Han fortæller, at synspunkterne om biomasse ikke er nye, ligesom kritikken af leverandøren Enviva også har været fremme før.

Han forsikrer dog, at der til det engelske projekt er opstillet en række krav om bæredygtighed til Enviva.

”Enviva har skrevet under på, at de vil levere bæredygtige træpiller. Og det bliver også kontrolleret,” siger Claus Jørgensen.

Udvide kamp mod fossil energi 
Ifølge den danske miljøorganisation NOAH - der har en søsterorganisation blandt de kritiske amerikanske ngo'er - bør kritikken fra amerikanerne være en øjenåbner for danske aktører og politikere. Ikke mindst i lyset af, at op mod 95 procent af træpillerne i Danmark ifølge Klimarådet importeres. Og med en stigende andel fra nordamerikanske skove.

Bente Hessellund fra NOAH mener, at der skal rejses spørgsmål ved, om storskala-bioenergi kan betragtes som en vedvarende energikilde. Særligt nu, hvor pensionsselskaber faktisk forsøger at investere og promovere sig som grønne.

”Derfor er det på høje tid, at kampen mod pensionsselskabernes investeringer i fossil energi udvides til også at omfatte bioenergi,” siger Bente Hessellund.

Kritik gør indtryk
Claus Jørgensen mener dog ikke, at de amerikanske ngo'er har fremlagt noget afgørende, der skulle få PKA til at trække sig fra biomasseprojektet. Men han understreger, at investeringer i grøn biomasse er et meget komplekst område.

Derfor vil han nu svare de amerikanske organisationer, at PKA er åben for tage en dialog med dem om projektet.

”Når ngo'er på den måde har sat sig ind i tingene og skriver til os, så gør det indtryk. Og er der noget vi kan blive klogere på, så er vi interesserede i det,” siger Claus Jørgensen.

Den danske energisektor lavede i 2014 en frivillig brancheaftale om bæredygtig biomasse. På europæisk plan er der ingen fælles fastsatte kriterier, som skal sikre, at træpiller og flis, som energiselskaber bruger til el og varme, kommer fra bæredygtig skovdrift og resulterer i færre udledninger af CO2.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00