Anden gang er lykkens gang for energiunionskommissær

KOMMISSÆRHØRINGER: Slovakiske Maros Sefcovic, der træder i stedet for vraget slovensk kandidat til at blive EU’s første kommissær for energiunion, leverer overbevisende forestilling ved høring i Parlamentet.

Slovakiske Maros Sefcovic tegner og fortæller om den energiunion, han står til at blive EU-kommissær for.
Slovakiske Maros Sefcovic tegner og fortæller om den energiunion, han står til at blive EU-kommissær for.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

STRASBOURG: ”Sefcovic er en dreven politiker. Støder hverken rød eller blå stue uden at blive alt for konkret”.

Med de ord opsummerede Danmarks konservative medlem af EU-Parlamentets industriudvalg, Bendt Bendtsen (K), den forestilling, som EU’s kommende kommissær for energiunion leverede ved sin tre timer lange høring foran de folkevalgte mandag aften.

Her klarede slovakiske Maros Sefcovic sig rutineret gennem spørgsmål om alt fra statsstøtte til atomkraftværker til biobrændstoffers miljøeffekter uden at sætte en fod forkert og står dermed til at få grønt lys fra industri- og miljøudvalgene i Parlamentet, når de mødes tirsdag morgen.

God erstatning
Sefcovic var oprindelig udset til jobbet som transportkommissær. Men da den slovenske kandidat til at blive næstformand i Kommissionen med ansvar for EU’s energiunion, Alenka Bratusek, dumpede sin EU-høring med et brag, forfremmede kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker den rutinerede slovak til næstformandsposten. Som erstatning for Bratusek sender Slovenien vicestatsminister Violeta Bulc, som får transportområdet i stedet for Sefcovic.

Fakta
Sådan foregår høringerne 
Kandidaterne til at blive EU’s næste kommissærhold skal igennem en EU-eksamen hos EU-Parlamentet. Høringerne varer tre timer og består af 45 spørgsmål fra de folkevalgte. Efter høringerne skal de relevante udvalg komme med en skriftlig vurdering af kommissæren, som tilgår den såkaldte formandskonference, der består af lederne af de politiske grupper. Hvis det er nødvendigt, kan kommissærer kaldes tilbage til yderligere udspørgning, eller der kan foretages udskiftninger, hvis det tegner til, at enkelte kommissærer er så tilstrækkeligt i fedtefadet, at det sætter godkendelsen af den samlede Kommission over styr. Det er dog ikke muligt for Parlamentet direkte at kræve enkelte kommissærer fjernet, så det er op til kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker, om han vil foretage udskiftninger. Parlamentet stemmer samlet om hele Kommissionen. Afstemningen sker onsdag d. 22. oktober. Efter planen skal en ny Kommission indtræde 1. november.

I Sefcovic har EU en dreven karrierediplomat, der først for nylig har meldt sig under partipolitiske faner, da han stillede op til europaparlamentsvalget for siddende statsminister Robert Ficos socialdemokratiske SMER-parti med fine personlige stemmetal til følge.

Pladsen i Parlamentet valgte han dog at takke nej til, da hans regering bad ham tage en tørn mere som kommissær.

Klimaskeptiker eller bare østeuropæer?
Efter fem år som EU-kommissær for institutionelle anliggender og en fortid som sit lands EU-ambassadør i Bruxelles kender den 48-årige Sefcovic EU-maskineriet til fingerspidserne og forstår at undgå at træde på ømme tæer.

En del parlamentarikere forsøgte at teste ham på hans grønne ambitioner, efter han som kommissær ved flere lejligheder har vist sig kritisk imod vigtige klimaspørgsmål – herunder den 2030-klimapakke, som EU’s stats- og regeringschefer senere på ugen skal forsøge at blive enige om ved et topmøde, og som hans hjemlige regering har været med til at forsøge at udvande.

”Det allervigtigste er, at vi på torsdag får en klar fælles EU-enighed på området. Så Europa bevæger sig i én retning og taler med én stemme i opløbet til 2030,” sagde Sefcovic, der også bedyrer, at han nu stiller sig helhjertet bag Kommissionens mål om 40 procents CO2-reduktion, 30 procents øget energieffektivitet og 27 procent mere vedvarende energi.

0:000:00