Begge fløje raser over udskudt elreform

KRITIK: Der er stor utilfredshed på begge fløje i Folketinget over, at statens underskud er årsag til, at regeringen vil udskyde engrosmodellen. V og EL kræver en forklaring fra ministeren, mens DF ikke vil støtte den nye udsættelse.

V og EL kræver svar fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen om regeringens begrundelse for at udsætte reformen af elmarkedet. DF støtter ikke en udsættelse.
V og EL kræver svar fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen om regeringens begrundelse for at udsætte reformen af elmarkedet. DF støtter ikke en udsættelse.Foto: Udenrigsministeriet
Morten Øyen

Begge fløje i Folketinget er meget utilfredse med regeringens forslag om at udsætte en planlagt reform af elmarkedet i Danmark endnu engang.

Fakta
Det står der i lovforslaget:

”Formålet med at udskyde engrosmodellens indførelse til den 1. marts 2016 er at undgå, at det forventede engangsunderskud ved engrosmodellens indførelse på 1 mia. kr. falder i 2015 for at sikre, at Danmark holder sig inden for underskudsgrænsen i EU’s Stabilitets og Vækstpakke i 2015,” skriver regeringen i bemærkningerne til lovforslaget, der nu er sendt i høring. 

Kilde: Høringsportalen

30. oktober orienterede klima- og energiminsteren om, at regeringen ville udskyde engrosmodellen, men dengang fremgik det ikke, at det var på grund af hensynet til statens underskud. Det gør det nu i lovforslaget, der er sendt i høring.

Fakta
Engrosmodellen

Folketinget besluttede i juni 2012 at fremme konkurrencen på det danske elmarked og gøre det mere overskueligt at være elkunde.
Fremover skal elkunder kun have én elregning - også selv om de har valgt en elhandler, der ikke er i samme koncern som det selskab, der driver det lokale elnet. 
Engrosmodellen bygger oven på DataHub, som fra marts 2013 begyndte at samle alle oplysninger om danskernes elforbrug et centralt og uafhængigt sted. DataHub skal gøre det lettere for elkunderne at skifte elhandler.

Kilde: Energinet.dk

”Jeg forstår ikke, at der nu dukker et helt nyt argument op. Det er nyt for mig, at udskydelsen hænger sammen med et engangsunderskud. Før har vi kun hørt, at der var en teknisk grund til, det skulle udsættes. Jeg synes det virker noget besynderligt,” siger Enhedslistens Per Clausen.

Han forventer en forklaring fra ministeren. Ikke kun på, hvorfor argumentet om ekstraomkostningen og forholdet til EU's krav til de offentlige finanser først kommer frem nu. Men også, hvordan det hænger sammen, at regeringen øjensynligt godt kan finde pengene i 2016, når den har vanskeligt ved det i 2015.

Vi er ikke interesseret i at udsætte modellen endnu engang, så vi må da håbe ministeren har styr på sit flertal.

Mikkel Dencker (DF)
Klima- og energiordfører

V: Ikke en måde at føre energipolitik
Det viser noget om, hvor presset regeringen er på sin økonomiske politik, mener Venstre. Klima- og energiordfører Lars Chr. Lilleholt er overrasket over, at overgangen for elnetselskaberne - til at fakturere bagud i stedet for forud - kan vælte planen for engrosmodellen. I praksis går staten i overgangsåret glip af indtægter til statskassen for en milliard kroner.

”Det er jo ikke første gang engrosmodellen bliver udskudt, men det er første gang, vi hører den forklaring. Vi forventer at få en forklaring ved den førstkommende lejlighed. For det her synes vi ikke er en fornuftig måde at drive energipolitik på i Danmark,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Oprindeligt skulle engrosmodellen været trådt i kraft 1. oktober i år, men det blev i første omgang udsat et år for at give lidt ekstra tid til at udvikle det store datasystem, der skal håndtere alle forbrugsdata.

DF støtter ikke udsættelse
Nu er meldingen fra branchen, at den er klar, og endnu en udsættelse går kun ud over forbrugerne, for hvem reformen ellers skal komme til gode. Det mener Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Mikkel Dencker.

”Det er da utilfredsstillende. Forbrugerne får endnu engang udsat noget, som giver dem bedre forhold,” siger han og henviser til målsætningen med engrosmodellen om at øge konkurrencen på elmarkedet, kun give forbrugerne én elregning, og gøre det lettere at skifte elselskab.

0:000:00