Debat

Behovet for en effektiv forsyningssektor

DEBAT: Dansk Industri er faldet for spekulanternes retorik, når de åbner for et opgør med hvile-i-sig-selv-princippet i fjernvarmesektoren. Det mener tidligere departementschef i Energiministeriet Søren Skafte. 

Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Fakta
Søren Skafte har en lang karriere i dansk og international politik. I det meste af Poul Schlüters regeringstid var han ministersekretær i Statsministeriet, hvor han fra 1990-91 også var kabinetschef.   

Fra 1991-95 var han departementschef i Energiministeriet og fra 1995-2000 direktør for Strukturdirektoratet under Fødevareministeriet.   

I perioden 2000-03 var han kommitteret i Fødevareministeriet og fra 2003 til 2012 statskonsulent og stedfortrædende ministerråd ved Danmarks faste repræsentation ved FAO i Rom.   

Ved kommunalvalget i 2013 stillede han op for Det Konservative Folkeparti.
Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

Af Søren Skafte,
Tidligere departementschef i Energiministeriet.

Dansk Industri glemmer, at princippet indebærer, at rationaliserings- og effektiviseringsgevinster tilfalder forbrugerne. Hvis princippet ophæves, vil gevinsterne tilfalde ejerne, og dermed vil investorerne få mulighed for at opnå en ”fornuftig indtjening” af investeringer i sektoren.

Søren Skafte
Tidligere departementschef og kandidat til byråd

I anledning af Dansk Industris lyst til at ændre i styringen af fjernvarmesektoren kan der være grund til at minde om, at den offentlige regulering af forsyningssektoren angiveligt har til formål at understøtte Danmarks overordnede energipolitiske målsætninger samt beskytte forbrugerne og sikre, at aktørerne følger reglerne. De kommunalt og andelsejede selskaber i fjernvarmeforsyningen er ikke udsat for konkurrence – de er lokale monopolvirksomheder, der reguleres efter hvile-i-sig-selv princippet. Varmeprisen er lovbestemt som summen af de nødvendige omkostninger, og selv brændselsvalget bestemmes af staten.

På årsbasis omsætter virksomhederne i forsyningssektoren for 92 milliarder kr. og beskæftiger 23.000 ansatte. Investeringsfonde, pensionsselskaber og andre formueforvaltere er følgelig stærkt opsatte på de potentielle indtjeningsmuligheder, der ligger i de kommunalt og andelsejede selskaber. Fondene ser angiveligt gerne, at et påstået potentiale for effektiviseringer bliver realiseret, og ”at sektoren og de kompetencer, den indeholder, kommer mere i spil i erhvervsudviklingen”. Dansk Industri syntes at være faldet for spekulanternes retorik og støtter forslagene om, at reguleringen af sektoren gøres mere ”hensigtsmæssig”. Især skal hvile-i-sig selv-princippet ophæves.

Dansk Industri glemmer, at princippet indebærer, at rationaliserings- og effektiviseringsgevinster tilfalder forbrugerne. Hvis princippet ophæves, vil gevinsterne tilfalde ejerne, og dermed vil investorerne få mulighed for at opnå en ”fornuftig indtjening” af investeringer i sektoren.

Energimarked ikke frit
Nu er det jo ikke sådan, at virksomhederne i fjernvarmesektoren overhovedet har vanskeligheder med at få finansieret nødvendige investeringer på absolut attraktive betingelser i det normale lånemarked. Forbrugerne får således under den nuværende regulering både glæde af de attraktive finansieringsbetingelser og de effektiviseringer, der eventuelt følger af investeringerne.
Bør vi da ikke tilstræbe en forsyningssektor baseret på markedsøkonomiske principper?

I den ideale verden giver privatiseringer og liberaliseringer god mening som led i øget konkurrence på et frit marked. Problemet er, at de danske markeder for strøm, varme, vand og affald ikke er frie konkurrencemarkeder. Så længe DI passivt tillader, at et politisk flertal med vellyst detailregulerer forsyningssektoren, giver privatiseringer og liberaliseringer ingen mening. El-, vand-, fjernvarme- naturgaskunderne ville igen få lov at betale, mens ejerne kunne høste alle fordele.

Der mindes om, at danske skatteborgere allerede i dag med verdens højeste skatter, energipriser og vandpriser betaler en høj regning for ambitionen om, at Danmark skal være et grønt foregangsland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Skafte

Fhv. departementschef, Energiministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1979)

0:000:00