Bred aftale om gigantvindmøller: Bliver højere end Eiffeltårnet

NY AFTALE: Regeringen har landet en ny bred aftale, der giver plads til nye testvindmøller i Østerild og i Høvsøre.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie Gormsen

Med en ny aftale bliver Danmarks to nationale vindmølletestcentre nu udvidet.

Regeringen har sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF aftalt at udbygge testcentrene i Østerild og Høvsøre med i alt fire nye testpladser, der samtidig giver mulighed for at bygge højere testmøller. Også Radikale har tilsluttet sig aftalen.

”Jeg er glad for, at vi i dag har indgået en bred politisk aftale, som understøtter Danmark som konkurrencedygtigt avanceret produktionsland inden for vindenergi,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og fortsætter:

”Det giver mulighed for at teste ny teknologi, samtidig med at vi styrker udbredelsen af grøn klimavenlig energi til glæde for vores samfund.”

Højere end Eiffeltårnet
De to testcentre skal i fremtiden rumme 16 testpladser, hvor det vil være muligt at teste mere avanceret teknologi og nye mølletyper. Med den nye aftale kan der bygges vindmøller på op til 330 meter i Østerild og 200 meter i Høvsøre. Til sammenligning er Eiffeltårnet i Paris 324 meter.

Læs også: Regeringen vil tillade 330 meter høje vindmøller

Østerild udvides med to nye testpladser og får dermed i alt ni testpladser, mens Høvsøre også udvides med to pladser, så der samlet bliver syv pladser.

Regeringen præsenterede i januar sit udspil til udvidelsen af de danske testcentre for vindmøller ved Østerild og Høvsøre. Her fremgik det, at regeringen ønskede at udvide Østerild med tre pladser, men i den endelige aftale er dette dog blevet til to.

Lilleholt: Vigtig aftale
Ifølge energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) er testpladserne essentielle for at vindmølleerhvervet kan blive ved med at udvikle sine produkter, så den danske vindmølleindustri kan beholde sin førerposition og sikre, at de nyeste og mest effektive havvindmøller bliver udviklet inden for landets grænser.

Læs også: Regeringen vil have flere vindmøller i omstridte Østerild

”Samtidig understøtter testpladserne regeringens målsætning om, at Danmark skal være det første land i verden, hvor havvind kan klare sig helt uden støtte,” siger Lars Chr. Lilleholt og fortsætter:

”Testpladserne bidrager til at udvikle mere effektive møller, der kan være med til at nå regeringens målsætning om at det danske energibehov skal dækkes af mindst 50 procent vedvarende energi i 2030.”

Glæde i vindbranchen
I vindbranchen glæder man sig over den nye aftale, fortæller Jan Hylleberg, der er administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

”Jeg er meget tilfreds med, at politikerne har lyttet til de behov, som branchen har analyseret sig frem til. Det skal politikerne have ros for, da de fire nye testpladser er med til at sikre, at vi fortsat i Danmark kan være i front med udvikling og test af de kommende generationer af vindmøller, hvilket er en forudsætning for opretholdelsen af en førende dansk vindmølleindustri,” siger Jan Hylleberg.

Læs også: Danskerne siger nej til vindmøller i skovene

Partierne bag den nye aftale har samtidig aftalt, at der skal plantes halvanden gang så meget erstatningsskov, som der ifølge de foreløbige vurderinger er behov for at fælde. Det betyder, at der skal plantes cirka 95 hektar ny skov.

Læs også: Regeringen vil give plads til vindmøller i skoven

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Jan Serup Hylleberg

Viceadministrerende direktør, Green Power Denmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1991), emba (CBS 2002)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)









0:000:00