Brosbøl: Skifergas er et nationalt anliggende

GAS: Miljøministeren tager ansvaret for at lede efter skifergas fra Frederikshavns Kommune, fordi det har national interesse. Kirsten Brosbøl (S) lægger også vægt på, at eventuel indvindning skal være miljømæssigt forsvarligt.

Miljøministeriet har overtaget ansvaret for prøveboringerne efter skifergas i Nordjylland.
Miljøministeriet har overtaget ansvaret for prøveboringerne efter skifergas i Nordjylland.Foto: Claus Bjørn Larsen
Simon Bohlbro

I fremtiden vil boringer efter skifergas i den danske undergrund være et statsligt anliggende. Hidtil har de enkelte kommuner skullet stå som øverste miljømyndighed, når tilladelser til prøveboringer og eventuelle efterforskningsboringer med den kontroversielle fraktuering skulle udstedes, men nu bliver ansvaret flyttet fra kommunerne over til Miljøministeriet. 

"Skifergas-spørgsmålet er helt klart et nationalt og ikke et kommunalt anliggende, og råstofferne i undergrunden ejes af staten. Derfor vil en eventuel fremtidig miljøtilladelse til efterforskning med frakturering blive afgjort i Miljøministeriet, så vi i regeringen tager ansvaret, når det handler om frakturering af undergrunden", siger Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse. 

I Frederikshavn Kommune, hvor der i øjeblikket er prøveboringer efter skifergas ved byen Dybvad, frygtede kommunen at skulle sagsbehandle og stå alene med beslutningen om et så principielt og stort spørgsmål som fraktuering og prøveboring i den danske undergrund. Et ansvar kommunen nu slipper for.

Ikke skifergas for enhver pris
Miljøministeriet vil nu udarbejde en videnskabelig, uvildig undersøgelse af eventuelle miljømæssige risici, der er forbundet med fraktuering:

"Vi er i regeringen enige om, at skifergas kan komme til at bidrage til dansk energiforsyning – men kun hvis al efterforskning og indvinding kan ske sikkerheds- og miljømæssigt fuldt forsvarligt. Vi skal med andre ord ikke have skifergas for enhver pris. Det er afgørende for mig, at en VVM-redegørelse for en eventuelt kommende efterforskning efter skifergas med frakturering bliver så grundig som muligt", siger Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse. 

Siden 2010 har franske Total og Nordsøfonden haft eneretstilladelser til at efterforske og indvinde skifergas i både Nordjylland og Nordsjælland. I 2012 valgte regeringen dog at stoppe for udstedelsen af tilladelser til prøveboringer, da man ville afvente konkrete resultater og miljøvurderinger.

Hvis det viser sig, at det er kommercielt interessant for Total og Nordsøfonden at indvinde skifergas, giver de nuværende eneretstilladelser dem ret til indvinding, såfremt al relevant lovgivning overholdes. 

0:000:00