Debat

Dansk Energi: A-kraft er irrelevant i Danmark

DEBAT: Manglende plads på det danske elmarked er blot én af grundene til, at det ikke giver mening at diskutere atomkraft i Danmark, skriver adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.

Den politiske opbakning er fraværende, og derudover kræver a-kraft store mængder kapital og kompetencer, som ikke findes i det danske elmarked, skriver adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.
Den politiske opbakning er fraværende, og derudover kræver a-kraft store mængder kapital og kompetencer, som ikke findes i det danske elmarked, skriver adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.Foto: Dansk Energi
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nu ligger det ikke til mig at takke nej til at deltage i en debat på energiområdet. Men med denne debat – om atomkraft – tænkte jeg faktisk over min deltagelse to gange. For sandheden er, at A-kraft i en dansk kontekst nok er den mest irrelevante debat, jeg kan komme i tanke om.

Hvis teoretikere og energifilosoffer synes, det er spændende at debattere, skal I selvfølgelig gøre det. Men hvis målet med debatten er, at den skal ende med at åbne vejene for etablering af et anlæg med a-kraft i Danmark, er jeg nødt til at minde om, hvordan virkeligheden egentlig ser ud.

Ikke plads på elmarkedet
Jeg har arbejdet snart 10 år i den danske energisektor. Og jeg har aldrig mødt en investor, som har ytret så meget som ét ord, der handlede om at bygge a-kraft i Danmark. Der er ingen i verden med den nødvendige kapital til at bygge a-kraft, der kigger på Danmark.

A-kraft kræver så store mængder kapital og kompetencer, at det aldrig kommer til at ske. Hvorfor? Ikke kun fordi den politiske opbakning ikke findes og ikke kan etableres. Men også, fordi der ikke er plads i det danske elmarked til atomkraft. Sådan er det.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

At bygge et anlæg til a-kraft er dyrt, og det kræver en enorm kapitalbinding. Der skal derfor være et elmarked med elkunder, der kan forbruge og betale al den el, som værket producerer. Volumen og høje priser. Og hvad er så situationen i det danske marked? Jo, priserne falder og er historisk lave. Kraftværkerne lukker. Det gør de i Danmark og i vores nabolande. Ja, faktisk er priserne så lave, at a-kraft i Sverige er ved at lukke før udløbsdatoen. Det kan simpelthen ikke betale sig. Seneste eksempel er Hinkley Point C i England, der lige nu vurderes til at blive knap 6 milliarder pund dyrere end først antaget, og som kommer til at koste i omegnen af 18 milliarder pund.

Logikken kan i teorien ligge i levetidsforlængelser af eksisterende anlæg. Men selv når vi kigger til Sverige, hvor det kunne være relevant, er det vanskeligt.

At bygge et anlæg til a-kraft er dyrt, og det kræver en enorm kapitalbinding. Der skal derfor være et elmarked med elkunder, der kan forbruge og betale al den el, som værket producerer. 

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

Ikke aktuelt i en dansk kontekst
Til dem, der stadig tvivler. Og dem, der mener, at elpriserne er højere, end de faktisk er, og forbruget er større, end det faktisk er. Så overvej for et øjeblik følgende scenarie: Hvis jeg har milliarderne og modet til at bygge et a-kraft-anlæg – trods udsigten til enorme økonomiske tab. Vil jeg så have størst sandsynlighed for succes med mit ønske ved at overbevise et land som Danmark, der ikke har a-kraft, til at give mig lov til at tabe de penge?  Eller er vejen til succes større i lande, hvor a-kraft findes i forvejen? Det kan man så selv gætte på.   

Betyder ovenstående, at a-kraft ikke spiller en rolle i klimakampen på globalt plan? Nej, det gør det selvfølgelig ikke. Det må næste debatindlæg handle om. Men a-kraft i dansk kontekst er i mine øjne en unødvendig og ikke-aktuel debat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00