Dansk Energi: Alle elkunder skal bidrage til grøn strøm

ELREGNING: Det skal være en kollektiv opgave at vedligeholde elledningsnettet, når grøn strøm fra vindmøller i Vestjylland transporteres mod Østdanmark, mener Dansk Energi. Politikerne er enige, men tøver med tilslutning til organisationens konkrete forslag.

Foto: Henning Bagger / Scanpix
Morten Øyen

Hele Danmark bør løfte regningen for den grønne omstilling.

Fakta
Det foreslår Dansk Energi

Udligningen af omkostninger til både tilslutning af vindmøller og transport af strøm fra vedvarende energi håndteres kollektivt af branchen, så udgifterne dækkes ligeligt via alle elkunders eltarif.

Det betyder, at den nuværende ordning skal udvides og flyttes fra finansloven (PSO) til en brancheintern udligningsmodel, som administreres kollektivt af elnetselskaberne via Dansk Energi.

Modellen vil være, at hvert netselskab bidrager til en central pulje, som giver støttemidler til de selskaber, der har udligningsberettigede anlæg. Bidrag til ordningen vil være obligatorisk for alle netselskaber, uanset om de har VE-anlæg i deres område eller ej, og uanset om de er medlem af brancheforeningen eller ej. 

En udvidelse af den nuværende ordning vil lægge op mod 15 milioner kroner årligt oven i de 100-200 milioner kroner ordningen allerede i dag koster.

Kilde: Dansk Energi

Sådan lyder budskabet fra Dansk Energi, der med et nyt udspil vil have lavet om på, hvem der får regningen for den grønne omstilling. I dag betaler lokale elforbrugere nemlig ekstra for den grønne omstilling, når store mængder strøm fra vindmøller transporteres gennem deres område.

For det slider på elnettet, når eksempelvis det lokale nordvestjyske elnet på nogle dage håndterer 1.000 procent mere strøm end lokalområdet kan bruge, som derfor sendes videre mod Østdanmark.

Regningen for vedligeholdelsen og nettabet i 60 kV-elnettet, som transporterer vindmølleproduktionen ud af området, lander dog kun hos de lokale elværker – og dermed hos de lokale forbrugere.

Det er jo ikke kun det lokalområde vindmøllerne står i, der bruger strømmen. De vindmøller, som sættes op, kommer hele Danmark til gavn.

Anders Stouge
Vicedirektør, Dansk Energi

”Det bør være et kollektivt ansvar at betale den regning. Det er jo ikke kun det lokalområde vindmøllerne står i, der bruger strømmen. De vindmøller, som sættes op, kommer hele Danmark til gavn,” siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge.

Læs også: Hele udspillet fra Dansk Energi

Udvid og flyt nuværende ordning
Der findes allerede en udligningsordning, som dækker udgifter til selve tilslutningen af vindmøller. Den ordning ønsker Dansk Energi udvidet, så den også kommer til at medtage vedligeholdelse og nettab.

Brancheorganisationen vurderer at en udvidelse af ordningen vil koste 15 millioner kroner årligt oven i de 100-200 millioner kroner ordningen allerede i dag koster på finansloven.

”Vi vil så gerne have flyttet finansieringen væk fra finansloven, så udgifterne i stedet dækkes ligeligt via alle elkunders eltarif. På den måde skaber vi en kollektiv finansiering og forbedrer samtidig statens råderum med cirka 100-200 millioner kroner, da udligningsmidlerne ikke længere skal findes på finansloven,” siger Anders Stouge.

0:000:00