Debat

Dansk Energi: Bæredygtig biomasse holder

REPLIK: Biomasse er ikke skadeligt for miljøet, som biolog Søren Wium Larsen påstår. Dansk biomasse forvaltes og anvendes nemlig bæredygtigt takket være den danske brancheaftale, skriver chefkonsulent i Dansk Energi.

Dansk biomasse produceres og anvendes på en bæredygtig måde i Danmark.
Dansk biomasse produceres og anvendes på en bæredygtig måde i Danmark.Foto: www.colourbox.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristine van het Erve Grunnet 
Chefkonsulent i Dansk Energi

Bæredygtig biomasse er et centralt element i den grønne omstilling, fordi Danmark på den måde bliver fri af kul og gas. Anvendelse af træ til energi er godt for miljøet og klimaet, hvis skovene forvaltes bæredygtigt – det bliver afbrænding af kul aldrig.

Derfor går Søren Wium-Larsen i sit debatindlæg 5. april galt i byen, når han skriver, at man bør stoppe flisproduktion i statsskovene. Til gengæld har han fuldstændig ret i, at biomasse til energi ikke må give anledning til, at biodiversiteten forringes.

Brancheaftalen beskytter biodiversiteten
Heldigvis sikrer den danske brancheaftale allerede fra sidste år, at den biomasse, som kraftvarmeværkerne anvender, kommer fra skove, som forvaltes bæredygtigt. Et centralt kriterie i brancheaftalen er beskyttelse af biodiversitet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Alle danske statsskove er certificerede efter internationalt anerkendte skovcertificeringer – som for eksempel FSC. Certificeringerne sikrer, at der efterlades dødt ved, og at skader fra skovningsmaskiner minimeres. Det kan altså lade sig gøre både at have en produktion af træ til produkter og energi og samtidig værne om miljøet.

DK har sikret bæredygtig brug af biomasse
Søren Wium-Larsen nævner en EU-rapport om biomasse. Rapporten beskriver, at der findes god og dårlig biomasse, og at der i EU ikke er regulering på plads, som sikrer, at det kun er biomasse, som ikke skader miljøet, og som er godt for klimaet, der anvendes til energi. Dette gælder for EU, men i Danmark er der lavet en brancheaftale, som med opbakning fra både regering og et bredt udsnit af Folketinget sikrer netop bæredygtig brug af biomasse i de danske kraftvarmeværker.

I Danmark er der lavet en brancheaftale, som med opbakning fra både regering og et bredt udsnit af Folketinget sikrer bæredygtig brug af biomasse i de danske kraftvarmeværker.

Af Kristine van het Erve Grunnet
Chefkonsulent i Dansk Energi

Nu er det afgørende, at vi fortsætter den udvikling og breder den ud til resten af Europa, så vi får enslydende, ambitiøse kriterier for bæredygtig biomasse, der gælder i hele EU. Kun sådan sikrer vi, at biomassen også i fremtiden kan anvendes i energiforsyningen. Til gavn for både klimaet og miljøet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00