Debat

Dansk Energi: Det handler om anvendelse

DEBAT: Større udenlandsk efterspørgsel efter danskproduceret vedvarende energi er nødvendig, hvis vi skal nå målet om fossilfrihed i 2050, skriver adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard. 

Bedre anvendelses- såvel som afsætningsmuligheder skal sikre, at den danskproducerede grønne energi rent faktisk bruges op, skriver Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.
Bedre anvendelses- såvel som afsætningsmuligheder skal sikre, at den danskproducerede grønne energi rent faktisk bruges op, skriver Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.Foto: Dansk Energi
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Aagaard
Adm. Direktør, Dansk Energi

Det bedste vi kan gøre for al den vedvarende energi, vi producerer i Danmark, er at sørge for, at den rent faktisk bliver brugt. Og brugt på en måde, der skaber værdi for vores samfund og understøtter det langsigtede mål om fossilfrihed. Så simpelt kan det siges.

Men alligevel er det lige præcis en af de største energipolitiske udfordringer, vi står med i Danmark lige nu. Behovet for nye svar på energimarkedets udfordringer er større end det har været i årevis. Ja, faktisk har vi brug for nye energipolitiske helte. Sådan sagde jeg for nylig her i Altinget med henvisning til regeringens kommende energikommission. Nok er det et farverigt udtryk. Men det rammer ret præcist Dansk Energis forventninger til kommissionens kommende arbejde. Vi har brug for politisk mod og vilje.

Mismatch mellem udbud og efterspørgsel
Udfordringerne er mange, og det danske energimarked ændrer sig markant lige nu. Allerede i 2020 vil mere end 80 pct. af vores strøm og fjernvarme være grøn. Det viser fremskrivninger fra sidste år.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Det er gode nyheder, men det fordrer en ny måde at tænke energipolitik på, for vores forbrug af el følger ikke med produktionen af grøn vindstrøm. Og det er alvorligt. På lang sigt skal udbud og efterspørgsel følges ad. Ellers hænger det ikke sammen. Selvfølgelig skal vi fortsat satse massivt på udbygning af vedvarende energi frem mod 2030. Men vi er nødt til at gøre noget mere for at få forbruget til at følge med.

Varme og transport skal i centrum
Det er egentlig ganske enkelt. Forudsætningen for at fortsætte den grønne omstilling af vores energi er, at vi får øget værdien af den grønne produktion. Ellers går det galt. Derfor skal vi have forbedret såvel anvendelses- som afsætningsmulighederne af vores strøm. I Danmark og i udlandet. Det betyder, at der skal sættes gevaldigt skub i elektrificering af både varme og transport, og så skal vi have flere udlandsforbindelser, så den danske el kan sælges på markeder, hvor det kan betale sig.

Forudsætningen for at fortsætte den grønne omstilling af vores energi er, at vi får øget værdien af den grønne produktion. Ellers går det galt. Derfor skal vi have forbedret såvel anvendelses- som afsætningsmulighederne af vores strøm. I Danmark og i udlandet.

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

Vi kommer ikke uden om, at hvis vi ønsker at nå målet om at være uafhængige af fossile brændsler i 2050, så skal der ske noget med vores varme og transport. Her er den stadigt grønnere el en løsning, og ved at udvide efterspørgslen skaber vi også præmissen for, at vi kan blive ved med at udbygge med vedvarende energi i energisystemet.

Den næste energipolitiske aftale, vi får i Danmark, skal netop bane vejen for det politisk brede ønske om et Danmark uafhængigt af fossile brændsler i 2050. Men inden vi når så langt, er vi nødt til at tage fat på de udfordringer, vi står med her og nu. Den første og vigtigste handler om, at vi skal være meget bedre til at anvende vores vedvarende energi.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00