Debat

Dansk Energi: Afskaf elafgiften, og giv en stor skattelettelse til danskerne

DEBAT: Det nye finanslovsudspil lægger desværre ikke op til et opgør med elafgiften, tværtimod. Det til trods for, at en afskaffelse vil give kæmpe skattelettelser til danskerne, skriver Stine Leth Rasmussen, afdelingschef i Dansk Energi.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Leth Rasmussen
Afdelingschef, Dansk Energi

De seneste par uger er der blevet debatteret energiafgifter med stor iver her på Altingets sider. Med fare for at male med en lidt for bred pensel er der blandt skribenterne generel enighed om, at Skatteministeriets længe ventede afgifts- og tilskudsanalyse er en teoretisk velfunderet, men lidt for virkelighedsfjern rapport. 

På over 200 sider skaber analysen et panorama af utallige problemer og løsninger blandt energiafgifterne. Når der på den måde er gang i det store lærred, kan det være svært at se, hvor man for alvor bør rette blikket hen. Politik handler jo oftest om at retouchere frem for at male på et blankt lærred.  

Flere af Altingets debattører – inklusive undertegnede – har det brede lærred til trods fokuseret på især én central anbefaling fra Skatteministeriet: nemlig at lempe den høje elafgift for husholdningerne. 

Fakta
Deltag i debatten!

Det kan derfor ærgre, at hverken regeringens skatteudspil eller regeringens forslag til næste års finanslov indeholder forslag om elafgiftslempelse. Med et betydeligt finanspolitisk råderum har vi ellers en gylden mulighed for at få rettet op på den mest åbenlyse skævhed blandt de danske energiafgifter. 

Elafgiftsreduktion skaber vækst
11,7 milliarder kroner bruges i regeringens udspil på at tilpasse beskæftigelsesfradraget. Det svarer til prisen på helt at afskaffe elafgiften. En elafgiftsreduktion, eller sågar en afskaffelse, øger vores vækst, fremmer den grønne omstilling og reducerer uligheden. 

Afgifter er en ineffektiv kilde til indtægter til staten. Afgifter er, som analysen udtrykker, mere forvridende end indkomstskatter med samme fordelingsprofil.

Stine Leth Rasmussen
Afdelingschef, Dansk Energi

Som Skatteministeriet selv fremhæver, er der væsentlige argumenter imod den høje elafgift. Det første drejer sig om, at den høje elafgift ikke meningsfuldt bidrager til at opfylde Danmarks klimamålsætninger. En høj beskatning af el bremser skiftet væk fra fossile brændsler. Vi brandbeskatter den energikilde, som vi mest effektivt har formået at producere uden fossile brændsler.

Til dette tilføjer analysen et andet argument: Afgifter er en ineffektiv kilde til indtægter til staten. Afgifter er, som analysen udtrykker, mere forvridende end indkomstskatter med samme fordelingsprofil. Dertil kommer, at energiafgifter er en dårlig finansieringskilde over tid.

Hensigten med energiafgifter er i sig selv at reducere energiforbruget og dermed grundlaget for afgiften. Hvis det drejer sig om at sikre statens provenu, bør det ifølge både Skatteministeriet og de økonomiske vismænd derfor ske direkte ved indkomstskatter. Dels er det en mere stabil indkomstkilde. Dels giver det en økonomisk gevinst at omlægge en forvridende afgift. 

Elafgiftslettelse er lige med skattelettelse
Dansk Energi har både fået regnet på værdien af en lempelse og en fuldstændig fjernelse af elafgiften. Hvis man gik hele vejen og afskaffede elafgiften, ville BNP-gevinsten være i størrelsesordenen 9 milliarder kroner. Dertil kommer skønnet 3.400 nye arbejdspladser.  

At lempe eller afskaffe de i særklasse høje danske elafgifter vil give en konkret og håndgribelig skattelettelse til danskerne. Går man hele vejen og afskaffer elafgiften, vil det give en gennemsnitlig dansk familie en skattelettelse på 4.700 kroner om året – og den relative gevinst vil være højere for HK’eren end for direktøren.

Ligeledes vil det åbne op for at bruge den stadigt grønnere strøm til mere. En betydelig lempelse af elafgiften vil reducere omkostninger for grønne og effektive teknologier (varmepumper og elbiler) i netop de sektorer, hvor vi har haft sværest ved at få CO2-udledningerne ned.

Af alle disse grunde bør det være en pligtopgave for Christiansborgs partier at bringe elafgiften med til forhandlingsbordet i de kommende uger og måneder. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Leth Rasmussen

Vicedirektør, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00