Debat

Dansk Energi: Forsigtig optimisme forud for EU-forhandlinger

DEBAT: Energispild, manglende investeringslyst og en kæmpe import er blandt EU’s største udfordringer på energiområdet. De skal nu adresseres ved historisk omfattende forhandlinger på tværs af sektorer, skriver Dansk Energis Jørgen Skovmose Madsen.

Foto: Thomas Steen Sørensen/Dansk Energi
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Skovmose Madsen
EU-chef ved Dansk Energis kontor i Bruxelles

Hvordan kan EU’s energi- og klimalovgivning sikre større synergier mellem elsektoren, varmesektoren, bygninger og transport?

Det bliver der grublet intenst over i EU-Kommissionen i øjeblikket.

Når integration mellem de forskellige sektorer er så afgørende, skyldes det en række kritiske forhold: Hver dag bruger EU-landene otte milliarder kroner til at importere energi. De europæiske elpriser driver i øjeblikket ikke investeringer i sektoren. Der er et betragteligt energispild især i bygninger, og der er fortsat brug for nye initiativer til at begrænse klimaforandringer.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det bliver et monumentalt arbejde at koordinere vedtagelsen af så omfattende lovpakker på samme tid.

Jørgen Skovmose Madsen
EU-chef, Dansk Energi

For at løse så vidtrækkende og forskelligartede udfordringer er man nødt til at tænke på tværs af sektorer og systemer. Det kræver, at man ser på, hvordan man kan udnytte den stadigt grønnere el i varme- og transportsektoren.

Massivt lovprogram
Det kræver også, at man ser på, hvordan bygninger og transport kan bidrage til at lagre strøm, når vejrforholdene gør, at produktionen fra solceller og vindmøller er utilstrækkelig. Mere aktive forbrugere, der planlægger deres elforbrug i takt med svingningerne i markedsprisen, kan der også være muligheder i.

Hvis EU’s mange ambitioner inden for området skal opfyldes, skal der tænkes på tværs af sektorer.

Jørgen Skovmose Madsen
EU-chef, Dansk Energi

At en væsentlig del af løsningen skal findes i EU-lovgivningen, er der bred enighed om. EU’s energisystemer er tæt forbundne og vil blive det i endnu højere grad fremover. Det gælder både den fysiske sammenkobling i form af transmissionskabler og gasledninger, og den administrative integration i form af handelsplatforme og regionale samarbejder.

Grunden til, at embedsmændene klør sig ekstra hårdt i hovedbunden netop nu, er, at der inden for de kommende måneder vil komme konkrete lovforslag, der vedrører både energieffektivitet, bygninger, vedvarende energi, infrastruktur og elmarkedet.

Forsigtig optimisme
Det bliver et monumentalt arbejde at koordinere vedtagelsen af så omfattende lovpakker på samme tid. Aldrig har så meget energilovgivning skulle forhandles i EU på samme tid.

Det bliver udfordrende for både politikere, embedsmænd og folk, der forsøger at give input til processen udefra. Men der er også grund til en vis optimisme på baggrund af denne alt-på-en-gang-proces, som EU-Kommissionen har valgt.

For når energisystemerne i fremtiden bliver mere integrerede, betyder det også, at de enkeltstående direktiver og forordninger vil komme til at påvirke energisektoren bredere end hidtil. Fx kan man forestille sig, at krav til bygninger vil påvirke både udbygning af vedvarende energi, kundernes deltagelse i energimarkedet og sågar udbredelsen af elbiler.

Mærkningsordning for bygninger?
Sidstnævnte kan forekomme, hvis man indfører en ny europæisk mærkningsordning, der skal rangere bygninger efter, hvor ”intelligente” de er. Her vil fx tilstedeværelse af intelligent ladeinfrastruktur kunne bon’e positivt ud.

Hvorvidt en sådan mærkningsordning bliver en realitet er fortsat uvist.

Men at de markante teknologiske fremskridt i energisektoren fordrer en markant ændring i EUs energilovgivning, er uden for diskussion.

Og hvis EU’s mange ambitioner inden for området skal opfyldes, skal der tænkes på tværs af sektorer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00