Dansk Energi: Fjernvarmeafgørelse udhuler grundlag for private investeringer

FORRENTNING: Afgørelse i prekær fjernvarmestrid fra Herning har negative konsekvenser for fremtidig tiltrækning af privat kapital i forsyningssektoren, advarer Dansk Energi. Energitilsynet afviser kritikken.

Foto: Torben Christensen/Scanpix Denmark
Klaus Ulrik Mortensen

Energitilsynets afgørelse, som sidste måned satte punktum i en årelang strid om forrentning af indskudskapital i fjernvarmesektoren, udhuler grundlaget for at tiltrække privat kapital.

Det mener vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge, som i et interview med Altinget kritiserer Energitilsynet for at sætte renten på et kunstigt lavt niveau.

“Niveauet for tilladt afkast harmonerer for mig ikke med, at vi har at gøre med meget langsigtede investeringer. Det lave niveau skyldes flere forhold, men i høj grad, at man har valgt en ét-årig rente som grundlag for opgørelsen. Men det fundamentale er, at vi har at gøre med meget langsigtede investeringer, hvorfor den anvendte rente også bør være en rente med lang løbetid,” siger han.

Dansk kapital søger til udlandet
Afgørelsen blev flere steder sidste måned
 ellers udlagt som en sejr for de private markedskræfter.

Det er klart, at lige nu er inflationsraten i samfundet lav. Men investeringer i energisektoren skal ses i et langsigtet perspektiv, og her vil der altid være en risiko, der rækker videre, som gør det nødvendigt med en fornuftig forrentning. Endvidere hører vi fra alle typer selskaber – herunder blandt andet fra andelsselskaber – at afgørelsen ikke harmonerer med deres virkelighed.

Anders Stouge
Vicedirektør, Dansk Energi

I snart 10 år har det midtjyske fjernvarmeselskab EGJ Varme kæmpet for retten til at kunne opkræve i alt 454 millioner kroner hos fjernvarmekunderne. Og vel at mærke penge, som ikke skal bruges til at finansiere nødvendige reparationer af fjernvarmenettet, men derimod give ejerne – det kommercielle andelsselskab Eniig og Herning Kommune – mulighed for at bruge pengene på andre aktiviteter.

Men ifølge Dansk Energi er afgørelsen truffet på baggrund af et forretningsniveau, som ligger markant under internationalt niveau. Og som derfor betyder, at kapitalen vil søge andre steder hen.

“Ønsker man senere hen at tiltrække kapital til nye investeringer i sektoren, bliver det ikke nemmere med det valg, som Energitilsynet har truffet. Her er en rente på mellem 1,4 og 2,9 procent ikke videre attraktiv i forhold til så mange andre muligheder. Så spørgsmålet er, om for eksempel en pensionskasse vil hjælpe til med kapital til at videreudvikle vores fælles infrastruktur, hvis afkastet administreres så restriktivt,” siger vicedirektøren.

Lavere end nabolande
Anders Stouge henviser til Dansk Energis egne beregninger, der viser, at forrentningen lægger sig under det tilsvarende niveau i eldistributionsvirksomheder, som i forvejen er markant lavere end niveauet i vores nabolande.

 

0:000:00