Debat

Dansk Energi: Hold hovedet koldt og hæv bundskatten

REPLIK: At hæve indkomstskatten er sjældent en populær beslutning. Men vi står med en gylden chance for at gøre hele samfundet rigere ved sænke de skævvridende afgifter på elforbrug, lyder det fra Dansk Energis Lars Aagaard i en replik til Cevea.

"At overføre PSO’en til bundskatten giver større rådighedsbeløb til lønmodtagerne," slår direktør i Dansk Energi Lars Aagaard fast.
"At overføre PSO’en til bundskatten giver større rådighedsbeløb til lønmodtagerne," slår direktør i Dansk Energi Lars Aagaard fast.Foto: Dansk Energi
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Aagaard
Direktør i Dansk Energi

Der er milliarder at hente for det danske samfund, hvis vi finansierer PSO-bidraget over indkomstskatten frem for elregningen. Men dogmatisk nulsums-skattetænkning i ”arbejdsgivere” og ”lønmodtagere” truer nu med at sætte denne gevinst over styr.

Netop nu forhandler regeringen med Folketingets partier om, hvordan vi løser PSO-udfordringen i Danmark. Der er betydelige gevinster ved at finde en smartere måde at finansiere den grønne omstilling, end vi gør i dag over elregningen.

Men et gammelt dogme står i vejen for disse gevinster. Et dogme, som Mogens Lykketoft for nylig genbesøgte i to kronikker, som andre politikere både til højre og venstre i Folketinget turnerer med og som senest er fremsat af Ceveas direktør Kristian Weise 24. maj her på Altinget:

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

At det er godt at beskatte forbrug, og det er godt at beskatte erhvervslivet.

En slags forældet nulsumsspil
Sidstnævnte er næsten en reproduktion af det marxistiske verdensbillede af arbejderen imod kapitalen. Et slags forældet nulsumsspil, hvor en krone vundet af virksomhederne, er en krone tabt hos borgeren.

Den næstbedste løsning er at hæve bundskatten - i en erkendelse af, at offentlige besparelser ikke lader sig gøre.

Lars Aagaard
Direktør i Dansk Energi

Men sådan hænger virkeligheden ikke sammen.

Udgangspunktet for PSO-sagen er, at beskatningen af el har nået et niveau, som er skadeligt for såvel samfunds- som privatøkonomien. Økonomer – fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Cepos og Skatteministeriet - påpeger, at der er en klækkelig økonomisk gevinst for samfundet, husholdningerne og virksomhederne ved at fjerne PSO’en fra elregningen.

Gevinsten er størst, hvis omkostningerne til grøn energi indgår i det almindelig offentlige budget og ikke fører til, at andre skatter skal op. Den næstbedste løsning er at hæve bundskatten - i en erkendelse af, at offentlige besparelser ikke lader sig gøre.

Reallønnen stiger
At overføre PSO’en til bundskatten giver større rådighedsbeløb til lønmodtagerne. Ganske vist kommer husstandene til at betale lidt mere i indkomstskat. Til gengæld får de rabat på deres strømforbrug. Når afgiftstrykket sænkes på el, bliver virksomhederne samtidig mere effektive og produktiviteten stiger.

Det betyder, at reallønnen stiger, viser Skatteministeriets beregning. Det samme var tilfældet, da den tidligere regering rullede forsyningssikkerhedsafgiften tilbage i 2014.

Hold hovedet koldt
At hæve indkomstskatten er sjældent en populær beslutning. Men vi står med en gylden chance for at gøre hele samfundet rigere ved sænke de skævvridende afgifter på elforbrug.

Derfor bør regeringen holde hovedet koldt og ikke bukke under for den dogmatiske tankegang om, at skat på indkomst er den eneste skat, der har betydning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00