Debat

Dansk Fjernvarme: Brancheaftale sikrer at biomassen er grøn

REPLIK: Energibranchen har taget ansvar for at sikre bæredygtig el og varme med brancheaftalen om bæredygtig biomasse. Den sikrer, at biomasse er bæredygtigt – også når det er importeret, skriver Kate Wieck-Hansen i en replik til NOAH.

Det ville være lettere at bruge bæredygtig biomasse fra danske skove, men det besværliggøres af, at politikerne har valgt ikke at kortlægge de danske skove, skriver Kate Wieck-Hansen fra Dansk Fjernvarme. 
Det ville være lettere at bruge bæredygtig biomasse fra danske skove, men det besværliggøres af, at politikerne har valgt ikke at kortlægge de danske skove, skriver Kate Wieck-Hansen fra Dansk Fjernvarme. Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kate Wieck-Hansen
Teknisk konsulent, Dansk Fjernvarme

I Danmark har vi indgået en brancheaftale, der sikrer, at den biomasse, der fyres med i de danske kraftvarmeværker, er bæredygtig. Brancheaftalen gælder både importeret biomasse og dansk træ. Derfor må der være tale om en misforståelse, når Bente Hessellund i en artikel 5. oktober beskriver, at importeret biomasse ikke har de samme krav som dansk træ.

I aftalen er der netop fokuseret på, at der stilles ensartede krav til skoven og de materialer, der bliver anvendt – også når træet kommer fra USA. De krav, skal vi sikre, bliver overholdt. Og derfor bliver det også verificeret af en neutral tredjepart, inden biomassen ryger i kedlen.

I dag har vi ikke en national lovgivning, der fastlægger kravene til bæredygtig biomasse. Derfor har vi i branchen selv taget ansvar, fordi det også er i vores interesse, at vi producerer el og varme bæredygtigt.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi har brug for biomassen
I fjernvarmen, hvor vi ikke skal tjene på vores produkt, har vi ingen interesse i at snyde på vægtskålen – men vi og vores ejere har alle interesser i at producere miljøvenlig og billig varme. Det er det, vores kunder efterspørger.

Hvad er alternativet i de store byer, hvor der ikke er plads til at opføre store solanlæg, der kan matche behovet? Det samme er tilfældet med varmepumper, der ikke har en kapacitet, der kan imødekomme de store byers behov. Så er der kun kul tilbage som alternativ – og det, er vi vel enige om, ikke er vejen frem.

Med mindre Bente Hessellund ønsker, vi går tilbage til halvfjerdserne med bilfrie søndage og indfører varmefri uger i de store byer, så har vi brug for den bæredygtige biomasse, indtil vi kan lagre energi i stor skala.

Kate Wieck-Hansen
Teknisk konsulent, Dansk Fjernvarme

Bente Hessellund nævner, at vi i stedet for biomasse bør anvende vindenergi, solenergi og geotermi. Det skal vi bestemt også. Men det kan bare ikke løse de udfordringer, der er særligt i de store byer. Så med mindre Bente Hessellund ønsker, vi går tilbage til halvfjerdserne med bilfrie søndage og indfører varmefri uger i de store byer, så har vi brug for den bæredygtige biomasse, indtil vi kan lagre energi i stor skala.

Billig, bæredygtig varme
Den aftale, vi har indgået for at sikre en bæredygtig brug af biomasse, betyder, at selskaberne kun må bruge restprodukter og udtyndingstræer. EU-Kommissionens analyser viser, at det giver en CO2-reduktion på cirka 90 procent i forhold til kul og gas.

Når energiselskaberne skal vælge leverandører, er det med vores aftale blevet et krav, at de kun må vælge leverandører, der sikrer, at de alene anvender træ fra skove, der genplantes.

Biomasse som træpiller og træflis udgør i dag 15 procent af el- og varmeforsyningen. Andelen vil vokse til 25 procent i 2020.

Hvis vi kun skulle bruge affaldstræ, blokerer det for udtyndingstræ, som er en stor del af det materiale, der anvendes i dag, og som er med til at sikre en god og sund skovdrift både i Danmark og i udlandet.

Det ville selvsagt være lettere som varmeselskab at bruge bæredygtig biomasse fra de danske skove. Men det besværliggøres af, at politikerne har valgt ikke at kortlægge de danske skove, sådan som det ellers var tiltænkt. Fremover vil alene de nationale skove blive kortlagt, og det begrænser muligheden for at benytte den hjemlige, bæredygtige flis markant.

I varmesektoren har vi ikke mange andre interesser end at levere billig, bæredygtig varme altid. Her er den bæredygtige biomasse en væsentlig byggeklods – også selvom ikke al biomasse høstes inden for vores egne landegrænser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00