Dansk Folkeparti sikrer omstridt solcelle-indgreb

SOLCELLER: Kritikken fra aktører hagler ned over regeringens solcelle-indgreb, som heller ikke får støtte af oppositionen. DF er klar med de afgørende stemmer, men ønsker samtidig en mere langtidsholdbar løsning for solcelleudbygningen.

Blå blok er parat til at stemme for et indgreb, der skal begrænse udbygningen af solceller.
Blå blok er parat til at stemme for et indgreb, der skal begrænse udbygningen af solceller.Foto: Henning Bagger / Scanpix
Morten Øyen

Hovsa-løsning eller ej. Det vrimler ikke med støtteerklæringer til regeringens seneste forslag til at bremse op for solcelleudbygningen.

Fakta
Om lovforslaget
  • Med lovforslaget afvikles timebaseret nettoafregning af elafgift af solcelleproduktion fra anlæg større end 6 kW, og der indføres i stedet øjebliksafregning.
  • For anlæg på timebaseret nettoafregning betales der ikke elafgift for elektricitet, som egenproducenten producerer og nettoforbruger fra el-nettet inden for en time.
  • Afviklingen skyldes, at der ventes markant flere solcelleanlæg, end der er afsat finansiering til med de energipolitiske aftaler.
  • Eksisterende husholdninger med anlæg på højest 6 kW vil med lovforslaget fortsætte på timebaseret nettoafregning indtil 2032.
  • Nye anlæg og eksisterende erhvervsanlæg vil imidlertid overgå til øjebliksafregning
Lovændringen forventes at begrænse det forventede afgiftstab med cirka 1,2 milliarder kroner, således at afgiftstabet forventes at blive reduceret fra 4,9 milliarder kroner i 2030 til 3,7 milliarder kroner i 2030. Solcelleudbygningen forventes at blive begrænset med 135 MW til i størrelsesordenen 1.215 MW i 2020.

Kilde: Energi-, Forsyning- og Klimaministeriet

Fire dages høringsperiode blandt aktørerne har tværtimod resulteret i omfattende kritik af lovforslaget.

Og i Folketinget er det kun Dansk Folkeparti, der ønsker at støtte regeringens forslag om at ændre vilkårene for solcelleejere for det, der så bliver fjerde gang på få år.

”Timingen har ikke været den bedste, og måden, det er sket på, kan man næsten betegne som en finsk model: det er jo en lappe-løsning, med lap på lap,” som vikarierende energiordfører for Dansk Folkeparti, Ib Poulsen, sagde under debatten i Folketinget sen mandag eftermiddag.

Lovforslaget kan desværre ikke ses som en langsigtet løsning, hvilket der er behov for.

Dansk Energi
Høringssvar

DF ene om støtte
Hensynet til statens finanser får dog partiet til at støtte forslaget, og regeringen har dermed sit flertal – selvom det bliver med en tilknyttet opfordring fra støttepartiet: Se at få ændret rammerne for solcelleudbygningen, så den bliver langtidsholdbar.

”Hvordan det helt konkret skal ske må en forudgående analyse vise. Men det er på høje tid arbejdet bliver sat i gang, så vi ikke fremadrettet med stigende hyppighed skal lave indgreb,” sagde Ib Poulsen.

Indgrebet fra regeringen vil forringe vilkårene for solcelleejernes ved, at elforbrug fra anlæg over 6 kW ikke længere kan modregnes uden afgifter i den kollektive elforsyning. Dermed skal der betales elafgift så snart el leveres fra den kollektive el-forsyning.

Løser ikke grundlæggende problem
Ifølge regeringen vil det begrænse afgiftstabet fra solcelleudbygningen med omkring 100 millioner kroner hvert år frem mod 2030.

Da det kun begrænser afgiftstabet, løser forslaget heller ikke det grundlæggende problem med de eksisterende modeller for udbygningen af solenergi i Danmark, lyder det fra oppositionspartierne og en række aktører i kritiske høringssvar.

0:000:00