Debat

Dansk Industri: Ensartet beskatning vil skade virksomhederne

DEBAT: En omlægning til ensartede energiafgifter vil i praksis være et svigt af vores konkurrenceudsatte virksomheder. Til gengæld giver det god mening at arbejde for generelt lavere energiafgifter i fremtiden, skriver Troels Ranis, underdirektør i Dansk Industri.

Ensartede energiafgifter vil ifølge DI gå ud over de energitunge danske virksomheder og arbejdspladser.
Ensartede energiafgifter vil ifølge DI gå ud over de energitunge danske virksomheder og arbejdspladser.Foto: colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ranis
Underdirektør i Dansk Industri

Debatten på Altinget om indretningen af tilskud og afgifter på energiområdet viser, at der er mange meninger om, hvordan det hele kan gøres bedre. Jeg hæfter mig her ved, at analysechef i Cepos, Otto Brøns-Petersen, argumenterer for, at en omkostningseffektiv klimapolitik alene kan leveres gennem en ensartet beskatning af energikilder uanset anvendelse.

Synspunktet er yndet blandt nationaløkonomer, fordi teorien tilsiger, at det giver den bedste samfundsøkonomi.

Jeg vil ikke sætte spørgsmålstegn ved det teoretiske standpunkts rigtighed, snarere ved dets anvendelighed. 

Fakta
Deltag i debatten!

EU har siden 2003 haft fælles regler for energibeskatning, der omfatter alle energiprodukter anvendt til opvarmning og transport såvel som elektricitet.

Hovedformålet med EU’s energibeskatningsregler er at sikre, at det indre marked i EU fungerer og dermed forhindre konkurrenceforvridninger. Derfor er der fælles regler for, hvad der bør pålægges af afgifter i form af minimumssatser. Herudover kan energiafgifter også spille en vigtig rolle for at opnå bredere EU-mål i forhold til at omstille økonomien til at være mere bæredygtig og energieffektiv, som det er ambitionen med Energiunionen.

Hovedformålet med EU’s energibeskatningsregler er at sikre, at det indre marked i EU fungerer og dermed forhindre konkurrenceforvridninger. 

Troels Ranis
Underdirektør, Dansk Industri

Vi tilpasser os EU
Danmark har over de seneste ti år i stigende grad lagt sine energiafgifter til rette efter EU’s regler, så fri konkurrence og handel på tværs af EU-landene også kan gælde for danske virksomheder. 

Det betyder, at der er taget særligt hensyn til konkurrenceudsatte og energitunge forbrugere på linje med andre landes indretning af energiafgifter for erhverv.

Et kig i EU-Kommissionens seneste opgørelse over energiafgifter i de enkelte EU-lande fra 1. januar i år viser, at for eksempel afgifter på naturgas eller elektricitet er lavt beskattet i de fleste lande, når det indgår i en virksomheds fremstilling af varer.

Det er simpelthen nødvendigt at fastholde for at sikre vækst og beskæftigelse i Danmark, og det er noget, som skiftende regeringer har vist stor forståelse for.

Derfor giver det heller ikke særlig meget mening at efterspørge en reform af energiafgifterne til ensartet beskatning af energikilder uanset anvendelse uden at skele til, hvordan energiafgifter er indrettet i det øvrige EU.

Start med at nedsætte elvarmeafgiften
Danmark er en åben økonomi, og det vil være et svigt af danske virksomheder og danske arbejdspladser at pålægge højere energiafgifter for de konkurrenceudsatte og energitunge forbrugere, hvilket en omlægning til ensartede energiafgifter vil indebære. 

Til gengæld giver det god mening at arbejde for generelt lavere energiafgifter i fremtiden. Nu skal vi gøre det, der virker og ikke skader. Her bør man starte med at nedsætte elvarmeafgiften og afskaffe dobbeltreguleringen af det kvoteomfattede rumvarmeforbrug. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)









0:000:00