Dansk klimamodel skal inspirere til ulandsinvesteringer

INTERVIEW: Der er meget varm luft og få konkrete initiativer i debatten om klimafinansiering, mener direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen, der var inviteret til FN's politiske stormøde i New York for at fortælle om erfaringerne med Klimainvesteringsfonden.

I hele debatten om klimafinansiering er der rigtig meget varmt luft, og få konkrete initiativer, mener PensionDanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen
I hele debatten om klimafinansiering er der rigtig meget varmt luft, og få konkrete initiativer, mener PensionDanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen
Morten Øyen

Private penge til klimainvesteringer i verdens fattige lande stod højt på dagsordenen, da stats- og regeringschefer mødtes med en stribe fagfolk til FN's generalsektær Ban Ki-moons stormøde om klima i New York tirsdag.

Blandt verdens klimapolitikere og aktører har der nemlig siden klimatopmødet i København i 2009 indfundet sig en erkendelse af, at alle de flotte hensigter ikke kan nås alene med hjælp fra staternes pengekasse. Særligt ikke ovenpå en økonomisk krise. Private penge er i høj grad nødvendige.

Men endnu er der kun få eksempler på, hvordan de private penge konkret kommer i spil. En undtagelse er den danske Klimainvesteringsfond. Og det er netop arbejdet med den, der fik FN-systemet til at invitere administrerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, med til klimatopmødet.

”I hele debatten om klimafinansiering er der rigtig meget varmt luft, og få konkrete initiativer. Derfor er det også nået helt op til tops i FN, hvad vi har gjort fra dansk side,” fortæller Torben Möger Pedersen.

Fakta
Klimatopmødet i New York er arrangeret af FN's generalsekretær Ban Ki-moon. Her mødes en lang række af verdens stats- og regeringschefer, andre toppolitikere og fagfolk for blandt andet at tale om, hvordan der kan mobiliseres 100 milliarder dollars årligt fra 2020 i klimafinansiering til udviklingslandene. 
Mødet anses som en optakt til det store COP20 klimatopmøde i Lima i Peru til december.

Klimainvesteringsfonden
Staten, IFU og en række institutionelle investorer har etableret Klimainvesteringsfonden, 
der via forretningsmæssige investeringer i udviklings- og vækstlande skal bidrage til at 
reducere den globale opvarmning og fremme salget af dansk klimateknologi.
PensionDanmark er en af investorerne, og har investeret 200 millioner kroner i Klimainvesteringsfonden.



Konkret bud
Klimainvesteringsfonden mixer offentlige penge og privat pensionskapital til klimarelaterede projekter i udviklingslandene. Det særlige er, at modellen gør det attraktivt for en pensionskasse at være med, samtidig med at staten oplever, dens midler til projekterne bliver gearet op, så den samlede investering bliver væsentlig højere.

Ifølge Torben Möger Pedersen betyder det konkret, at Klimainvesteringsfonden, der i alt er på knap 1,5 milliarder kroner, får mulighed for at lave investeringer for imellem otte og 10 milliarder kroner.
”Dermed repræsenterer den danske Klimainvesteringsfond et konkret bud på, hvordan man kan indfri den såkaldte 100 milliarder dollar målsætning, som blev formuleret på klimatomødet i København, og som meget gerne skal gøres konkret frem mod topmødet i Paris næste år,” siger Torben Möger Pedersen.

I hele debatten om klimafinansiering er der rigtig meget varmt luft, og få konkrete initiativer. Derfor er det også nået helt op til Ban Ki-moons niveau, hvad vi har gjort fra dansk side.

Torben Möger Pedersen

Han vurderer, at den danske model også er interessant for FN.

”Der er ingen tvivl om, at Ban Ki-moons sekretariat har været meget optaget af den danske Klimainvesteringsfond. Og den vil være en case på topmødet på, at det faktisk godt kan lade sig gøre at få private pensionspenge i spil i klimakampen. Det særlige med Klimainvesteringsfonden er, at den jo ikke bare er noget, man påtænker at gøre, men noget man allerede faktisk har gjort”.

Mindre risici nu
Men hvorfor er det overhovedet interesant for en pensionskasse at investere i klimaløsninger i nogle af verdens skrøbelige stater? Det har det heller ikke været, indtil nu, fortæller pensionsdirektøren.

0:000:00