Dansk kritik: EU's klimamål rækker slet ikke

INTERVIEW: EU skal hæve sit klimamål markant, hvis det skal matche ambitionsniveauet fra Paris-klimaaftalen, lyder det fra ni grønne organisationer. De oplever, at EU's klimapolitik fortaber sig i slagsmål om intern byrdefordeling.

Til klimatopmødet i Paris sidste år var ordene store. Siden har der ikke været tale om nye klimaambitioner. Her EU's klimakommissær Miguel Arias Canete.
Til klimatopmødet i Paris sidste år var ordene store. Siden har der ikke været tale om nye klimaambitioner. Her EU's klimakommissær Miguel Arias Canete.Foto: EU-Kommissionen
Morten Øyen

Efter den globale klimaaftale i Paris blev indgået sidste år, er alt snak om højere klimaambitioner i EU forstummet.

Fakta
Høringssvaret er indsendt af 92-gruppen, der i denne sag er tegnet af:

Care, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Det Økologiske Råd, Greenpeace, Klimabevægelsen, VedvarendeEnergi, Verdens Skove og WWF.

Det er paradoksalt, for Paris-aftalen viste netop, at de indmeldte klimamål slet ikke er nok til at leve op til aftalen.

Sådan lyder det fra Troels Dam Christensen, som koordinator for 92-gruppen står bag et fælles kritisk høringssvar til EU's nuværende klimapolitik fra Care, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Det Økologiske Råd, Greenpeace, Klimabevægelsen, VedvarendeEnergi, Verdens Skove og WWF.

Sammen kræver organisationerne, at EU skal hæve ambitionsniveauet. Markant. Fra det nuværende mål om 30 procent CO2-reduktion i 2030 i forhold til 2025 i de ikke-kvotebelagte sektorer, til minimum 45 procent.

Når kineserne kommer til Danmark for at se på vores energi-løsninger, så er det jo fordi vi er førende. Det er ikke fordi vi er nummer syv. Det betyder verden får øje på vores løsninger. Det viser, at det godt kan betale sig at gå foran.

Troels Dam Christensen
Koordinator, 92-gruppen

Det lyder højt og umuligt i et EU-forhandlingsklima, hvor selv en normal klima-duks som Danmark arbejder for mindre byrder. Men det er nødvendigt, er svaret fra organisationerne.

”Med Paris-aftalen fik man en forstærket temperaturmålsætning. Så det kan ikke nytte noget, at EU-politikerne bare siger, alt er godt, og bliver ved med at fokusere på det ambitionsniveau, de meldte ind op til Paris,” siger Troels Dam Christensen.

Retorik kun om at slippe billigere
Han peger på, at den ”reduktionssti”, EU bevæger sig på, ikke rækker til at ligge i den ambitiøse ende af de 80-95 procent CO2-reduktion i 2050, som er EU's erklærede mål. Med det nuværende tempo rammer EU nærmere de 80 procent, er hans bud.

”Politikerne er kun optaget af at fordele byrder på de eksisterende aftaler. Og hele retorikken handler om, hvordan man kan slippe lidt billigere,” siger Troels Dam Christensen og tilføjer, at det naturligvis ikke er bekvemt for politikere at foreslå nye mål lige nu.

”Men der er i høj grad behov for, at nogle siger det i EU-kredsen og presser EU-Kommissionen. Og det burde Danmark gøre”.

0:000:00