Debat

DE: Fordelene ved biomasse i stedet for kul er mange

REPLIK: Omstilling fra kul til biomasse i de store danske byer vil sikre borgerne grøn og billig varme, men varmepumperne skal i højere grad udbredes til den decentrale fjernvarme, skriver Anders Stouge fra Dansk Energi i replik til DI.

Foto: Dansk Energi
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Stouge
Vicedirektør i Dansk Energi

Som en del af den grønne omstilling konverterer flere store danske kraftvarmeværker fra kul til bæredygtig biomasse. Det giver god mening, både for klimaet og økonomisk. Omstillingen fra kul og gas til biomasse i de store danske byer sikrer nemlig borgerne grøn, men også billig varme, fordi eksisterende effektive kulkraftværker kan ombygges til biomasse.

Fordelene ved biomasse i stedet for kul er mange, herunder at biomassen så at sige er den eneste vej lige nu, når meget store mængder varme i de centrale varmeområder skal produceres grønt og samfundsøkonomisk fornuftigt. Derfor er jeg helt enig, når Troels Ranis fra Dansk Industri den 18. august skriver her i Altinget, at biomasse er en stor succes.

Omvendt er det ikke en succes, at varmepumperne lige nu ikke udbredes massivt til den decentrale fjernvarme. Det er faktisk en katastrofe, at dette ikke sker.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

I Danmark har skiftende regeringer og kommunalpolitikere i større byer længe haft et ønske om at udfase kul fra el- og varmeforsyningen – og gerne i god tid før 2050, så den gavnlige klimaeffekt bliver størst mulig.

Kræver stadig udvikling
Med den brede energiaftale fra 2012 faldt de sidste rammer for omstilling fra kul til biomasse på plads. Og siden da er planerne for udfasning af kul på de store kraftvarmeværker accelereret. Biomasse-skeptikere anfører ofte, at der skulle være store problemer med denne biomasse, og at man i stedet burde gøre noget helt andet. Hvad dette ”andet” består af, er mere uklart.

Omvendt er det ikke en succes, at varmepumperne lige nu ikke udbredes massivt til den decentrale fjernvarme. Det er faktisk en katastrofe, at dette ikke sker.

Anders Stouge
Vicedirektør i Dansk Energi

Eldrevne varmepumper og geotermi nævnes somme tider som alternativ – og især varmepumper har helt sikkert en fremtid. Men der skal en del års udvikling og opskalering af teknologien til, før den for alvor kan udfylde den rolle og bidrage med så store mængder varme i vores store byer, som de store kraftvarmeværker i dag udfylder i fjernvarmeforsyningen.

For at bane vejen for udviklingen inden for varmepumper, er det nødvendigt at få forbedret de økonomiske rammer – først og fremmest ved at fjerne PSO’en. Og dernæst kommer vi ikke udenom, at det er nødvendigt at supplere med et anlægstilskud – så varmepumper i mindre størrelse kan indfases i netop den decentrale fjernvarme.

Så vil man i løbet af en årrække modne grundlaget for, at varmepumpen også på sigt kan bruges til at dække en del af fjernvarmebehovet i de store byer. Men de kommende 15-20 år vil biomasse, der lever op til brancheaftalens krav om bæredygtighed, spille en fuldstændig afgørende rolle. Den vil gøre os uafhængige af kul, så vi kan få en grøn og sikker el- og varmeforsyning, der giver danskerne strøm i stikkontakten 99,997 procent af tiden og leverer fjernvarme til 3,2 mio. danskere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stouge

Direktør, DI Byggeri, formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00