Debat

Den billigste energi er den, vi ikke bruger

DEBAT: "Investeringer i energieffektivisering er måske ikke så synlige som investeringer i vedvarende energi, men faktisk er det ofte den billigste og hurtigste vej til at nedbringe CO2-udslippet," skriver administrerende direktør i Danfoss Niels B. Christiansen.
Foto: Danfoss.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels B. Christiansen 
President and CEO, Danfoss

De fleste kender fornemmelsen af at køre gennem landskabet og opleve det imponerende syn af store vindmøller eller solcelleanlæg. Flotte og konkrete symboler på et Danmark i gang med den grønne omstilling.

Trods det imponerende skue er det afgørende vigtigt, at vi også husker at rette blikket mod et område, der måske ikke er ligeså visuelt imponerende, men som gemmer på et ganske imponerende potentiale. Området er energieffektivitet.

Danmark står stærkt
Verdens energiforbrug stiger voldsomt, og investeringerne i vedvarende energi kan ikke følge med i samme tempo. Derfor er vi nødt til at se på, hvordan man så at sige kan komme længere på literen. Den billigste og mindst forurenende energi er jo den, vi ikke bruger. Investeringer i energieffektivisering er måske ikke så synlige som investeringer i vedvarende energi, men faktisk er det ofte den billigste og hurtigste vej til at nedbringe CO2-udslippet.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Udover muligheden for en klimagevinst har vi her i Danmark en særlig grund til at få et større fokus på energieffektivitet. Selvom vi er et lille land, har vi inden for netop energieffektivitet nogle af verdens dygtigste virksomheder. Velux, Rockwool og COWI er ligesom Danfoss eksempler på virksomheder, der allerede i dag har en stærk international position inden for energieffektivisering. Og potentialet er endnu større.

Energieffektivitet skaber arbejdspladser 
Ifølge udregninger fra det uafhængige analyseinstitut Ecofys kan området for energieffektivitet, hvis man satser på det, skabe ikke mindre end 1,5 millioner nye arbejdspladser i Europa frem mod 2030.

Selvom vi er et lille land, har vi inden for netop energieffektivitet nogle af verdens dygtigste virksomheder.

Niels B. Christiansen
President og CEO, Danfoss

Europa importerer energi for samlet over 4.000 milliarder kroner. En indsats for energieffektivitet kan nedbringe dette med op mod 40 procent, ligeledes ifølge Ecofys.

Uanset om vi gør det op i penge, arbejdspladser eller miljø, er potentialet altså enormt, og Danmarks mulighed for at få endnu mere ud af dette potentiale er unik.

Hvis det skal lykkes, kræver det dog, at alle involverede i Danmarks grønne omstilling husker, at løsningen er andet og mere end vedvarende energi.

I dag har jeg fra mit kontor udsigt til de bygninger, hvor vi hos Danfoss udvikler og producerer dagens og morgendagens løsninger inden for energieffektivitet til hele verden. Om nogle måneder får jeg derudover udsigt til et af Nordens største solcelleanlæg, som vi for øjeblikket er i gang med at opstille. Det bliver præcis billedet på, hvordan vi bør gå på begge ben: Energieffektivitet og vedvarende energi i en fornuftig balance.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Bjørn Christiansen

Adm. direktør, Lego Koncernen, fhv. næstformand, DI's forretningsudvalg, fhv. koncernchef, adm. direktør, Danfoss
cand.polyt. (DTU 1991), MBA (INSEAD 1993)

0:000:00