Debat

Den fjernvarme-saglige rute

FEJDE: Fjernvarmesektoren har et rigtig godt og effektivt udgangspunkt. En indførelse af profitjagt vil hverken gavne fjernvarmeforbrugerne eller energisystemet, skriver Dansk Fjernvarmes Kim Mortensen i et svar til Anders Stouge fra Dansk Energi.

Foto: Dansk Fjernvarme
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg kan konstatere, at Dansk Energis vicedirektør Anders Stouge synes, at min reaktion på Dansk Energis anbefaling af at ændre fjernvarmesektorens nuværende non-profit regulering til en indtægtsrammeregulering, a la elsektorens, er usaglig.

Jeg er ikke af den opfattelse, at det er usagligt, men anerkender, at der er store interessemodsætninger mellem det at være en erhvervsorganisation, der skal sikre sine medlemsvirksomheder øget indtjening, og så at være en interesseorganisation, der beskytter forbrugerne mod for høje priser.

Med andre ord: Det, som Anders Stouge og jeg ikke er enige om, er, hvorvidt effektiviseringsgevinster opnået i monopolvirksomheder skal tilfalde forbrugerne eller ejerne. 

Dansk Fjernvarme er af den opfattelse, at de skal tilfalde forbrugerne. På den måde får vi den billigste og mest effektive sektor – som også bliver en gevinst for det samlede energisystem. Et energisystem, der er stor efterspørgsel på, senest illustreret ved Apples engagement i Viborg, hvor det netop var muligheden for at bruge et effektivt fjernvarmenet til afsætning af overskudsvarme, der blev udslagsgivende.

Fakta
Bland dig i debatten!

Send dit indlæg til: [email protected]

Godt udgangspunkt
I Dansk Fjernvarme vil vi effektivisere, vidensdele, lære af hinanden og andre – med det formål at gøre fjernvarmen billigst mulig for forbrugerne. Det ved vores medlemmer, det ved centraladministrationen, og det ved de politikere, der kender os. Det, synes vi, er et sagligt hensyn, som vi gerne sætter fokus på – så kan alle også forstå, hvad vi mener.

Udgangspunktet for fjernvarmesektoren er godt, og i øjeblikket drøfter vi en forbedret regulering af fjernvarmesektoren med regeringen med henblik på yderligere effektivisering af sektoren. Det ved Anders Stouge naturligvis godt, i og med at Dansk Energi gentagne gange har forsøgt at påvirke konsulenternes og ministeriets arbejde med reguleringen.

Vores anbefaling er, at Dansk Energi koncentrerer sig om at videreudvikle en effektiv elsektor, der kan gavne forbrugerne. Så skal vi, Dansk Fjernvarme, sammen med vores medlemmer i fjernvarmesektoren nok gøre det samme til gavn for fjernvarmeforbrugerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stouge

Direktør, DI Byggeri, formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00