Den grønne dagsorden har det svært i Parlamentet

EU: Tidligere har det været Europa-Parlamentet, der har trukket EU-lovgivningen i en mere grøn retning. Men det billede er blevet mere mudret. Den økonomiske krise og parlamentarikernes stigende magt nævnes som årsag.
Parlamentarikerne trækker ikke længere i samme grad EU-lovgivningen i en grøn retning.
Parlamentarikerne trækker ikke længere i samme grad EU-lovgivningen i en grøn retning.Foto: European Parliament/Flickr
Morten Øyen
De grønne miljø- og klimaoptagede EU-parlamentarikere er ikke helt så optagede af rene vandløb og CO2-udledning, som de har været. I løbet af det seneste halve år har parlamentarikerne ikke blot ladet det være op til medlemsstaterne at udvande Kommissionens forslag, men har også selv ført an.

Det har man blandt andet kunnet se i forhandlingerne om landbrugsreformen, vandrammedirektivet og i debatten omkring CO2-kvoter. Tendensen har man lagt mærke til i EU-Kommissionen, som ofte tidligere har haft lidt af en alliance med parlamentarikere om at lægge et "grønt pres" på medlemsstaterne.

"Det er blevet sværere for parlamentarikerne. Og dem, som stadig holder fanen højt, de føler, det er meget mere vanskeligt nu end for et par år siden," siger den danske klimakommissær Connie Hedegaard.

Stærkt krise-paradigme
Hun slås selv i øjeblikket for at få parlamentarikernes opbakning til et forslag, der skal få CO2-kvoteprisen til at stige på kort sigt, så det bliver mere attraktivt at investere i grøn teknologi. Det har mødt stor modstand i Europa-Parlamentets Industriudvalg og kan få svært ved at komme igennem Parlamentet.

"På grund af den økonomiske krise er der kommet et meget stærkt paradigme: lad være med at sende flere omkostninger nu. Det lyder jo fornuftigt, men det er det bare ikke nødvendigvis," siger Connie Hedegaard og peger på, at europæerne risikerer meget mere "bøvlede" omkostninger i fremtiden, hvis vi ikke omstiller os til en mere grøn økonomi.

Nu har vi fået mere magt, og så er lobbyindsatsen også steget markant, alt imens hovedstæderne også er begyndt at ringe til parlamentarikere for at banke dem på plads. Det betyder, at landbrugspolitikken i Parlamentet ikke længere er særlig grøn.

Dan Jørgensen, (S)
Europa-parlamentariker

Går forkerte vej
I Industriudvalget sidder Bendt Bendtsen (K), og han deler analysen af, at der er blevet færre i Parlamentet, som holder den grønne fane højt.

"Jeg har også kunnet fornemme det. Siden vi fik vedtaget energieffektiviseringsdirektivet sidste år, er det gået den forkerte vej. Det var rigtig godt, vi fik det vedtaget før sommerferien, for min vurdering er, at det havde vi ikke kunnet gøre efter ferien," siger Bendt Bendtsen.

Han peger også på den økonomiske krise i Europa som hovedårsag til, at det er blevet vanskeligere at overbevise parlamentarikerne om det fornuftige i de grønne forslag.

"Selvom jeg og mine ligesindede forsøger at argumentere for, at der er nogle af de her grønne job, som skal være med til at gøre os konkurrencedygtige - så møder vi bare argumentet om, at industrien ikke må få ekstra omkostninger," siger Bendt Bendtsen.

Grønne udnytter også krisen
I Miljøudvalget sidder der stadig en række parlamentarikere, som stadig forsøger at fremhæve det grønne. Og her kan man også "bruge" krisen i sin argumentation, fortæller Dan Jørgensen (S).

0:000:00