Debat

Det Økologiske Råd: Behov for en modig og helhedstænkende kommission

DEBAT: Der er brug for en modig og visionær energikommission, som tør forslå de nødvendige energibesparelser og investeringer, skriver klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd Søren Dyck-Madsen og kommer med en række forslag.

Energikommissionen skal udarbejde langsigtede og visionære forslag, hvis de danske forpligtelser over for EU og klimaet skal overholdes, skriver klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd Søren Dyck-Madsen og præsenterer selv en række tiltag.
Energikommissionen skal udarbejde langsigtede og visionære forslag, hvis de danske forpligtelser over for EU og klimaet skal overholdes, skriver klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd Søren Dyck-Madsen og præsenterer selv en række tiltag.
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Dyck-Madsen
Klima- og energimedarbejder, Det Økologiske Råd

Energiforbrug og -produktion er under voldsom forandring. Derfor er der brug for en modig, visionær og fremadtænkende energikommission. Kortsigtede beslutninger kan vise sig at blive meget dyre på langt sigt.

Energikommissionen må anbefale, at et nyt energiforlig fra 2021 skal føre frem til en energiforsyning baseret på 100 procent på vedvarende energi i 2050. Det vil kræve rettidige investeringer og massive energibesparelser. Skal de danske forpligtelser i 2050 over for EU og hensyn til klimaet overholdes, er der ikke plads til udslip af et eneste gram CO2 fra den danske energisektor i 2050.

Gammeldags analyser, hvor enhver handling holdes op mod ingen handling, har spillet fallit. Undladelse af rettidige handlinger vil føre til behov for andre og dyrere handlinger fremover – for at modvirke klimaforandringerne.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Kommissionen må tænke i sammenhænge mellem reduktion af forbrug og omlægning af produktion. Forbedring af fleksibilitet, lagring og integration mellem energiarterne er afgørende.

Kommissionen skal blandt andet levere forslag til:

Energikommissionen må anbefale, at et nyt energiforlig fra 2021 skal føre frem til en energiforsyning baseret 100 % på vedvarende energi i 2050. Det vil kræve rettidige investeringer og massive energibesparelser. 

Søren Dyck-Madsen
Klima- og energimedarbejder, Det Økologiske Råd

En kraftigt forstærket indsats for energieffektivisering
Energibesparelser skal indgå i en omkostningseffektiv omstilling af det danske energisystem. Der er fortsat masser af uudnyttet potentiale for at fjerne energispild for en meget lav omkostning. Det gælder både i boliger og erhverv – ikke mindst i de små og mellemstore virksomheder, der hidtil har været for lidt fokus på. Energieffektivisering af bygninger i de store fjernvarmeområder gør fremtidig forsyning med fjernvarme omkostnings- og energieffektiv.

Samtænkning af energiformerne
El er let at producere i Danmark, når vinden blæser, men både svært og dyrt at lagre som el.

Varme til vores bygninger kan klares med lunkent vand, som let og billigt kan lagres, og varmen kan hentes fra vores omgivelser, blandt andet via varmepumper - med brug af el, når den er rigelig.

Fleksibilitet og lagring er vigtigt. Energi kan bruges, når der er rigeligt. Og skal kunne lagres i en egnet form. Forbruget skal kunne reduceres, når der er knaphed.

Gas er fleksibelt og nødvendigt og kan lagres over året i gaslagrene. Men bæredygtig gas er fortsat dyr at producere og skal derfor forbeholdes de funktioner, som ikke kan klares med varmt vand eller overskuds-el.

Masser at tage fat på
Prissignalet skal indtænkes. De økonomiske incitamenter skal anspore til de rigtige langsigtede handlinger i produktion, forbrug, distribution og lagring. Energiafgifterne skal sikre det rigtige prissignal f.eks. via afgifter på biomasse. Betaling og tariffer for levering af energi skal afspejle omkostningen ved at levere energien på forbrugstidspunktet.

Kul skal ud. Men de gamle kraftvarmeværker må ikke bare ombygges til afbrænding af biomasse til varmeformål i de næste årtier. For bæredygtig biomasse er en knap ressource og må kun anvendes, hvor der ikke er bedre alternativer. Biomassen skal derfor snarest muligt ud af varme- og el-sektoren, hvor der er mange andre muligheder.

Udbygningen med vedvarende energi skal fastholdes i et ambitiøst, forudsigeligt og troværdigt tempo . Det vil sige ikke blot erstatte udtjente anlæg. Dette sikrer en langsigtet omkostningseffektiv omstilling.

Bygninger – og industriproduktion – skal forberedes til at agere fleksibelt og afbrydeligt efter et retvisende prissignal. Der skal sikres handlemuligheder, når vi fremover vil se større udsving i energiprisen.

Transportsektoren skal effektiviseres. Personbiler, mindre varebiler samt tog skal omstilles til el, mens tunge køretøjer især skal køre på biogas.

Forsyningssikkerheden skal fastholdes. Udlandsforbindelser er gode, men dyre. De fordeler omkostningen ved omstillingen, men skal suppleres med indenlandske tiltag. De har en tendens til at miste effektivitet, når vores nabolande også bygger vind og sol.

Skal national energiproduktion og energibalance opretholdes, så skal energibesparelser og udbygning med vedvarende energi gå hånd i hånd som de billigste virkemidler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00