”Det samme ritual hver gang”

KLIMA: Jordkloden risikerer uoprettelige skader, hvis vi ikke gør noget ved vores CO2-udslip, siger FN's klimapanel. Klimaministeren kræver ambitionsniveauet bag klimaindsatsen løftes. DF og LA er uenig, og mener det bare er mere af det samme.

Liberal Alliance og Dansk Folkeparti mener ikke, at FN's klimapanels rapporter skal få Danmark til at hæve sin ambitioner i klimaindsatsen.
Liberal Alliance og Dansk Folkeparti mener ikke, at FN's klimapanels rapporter skal få Danmark til at hæve sin ambitioner i klimaindsatsen.Foto: IPCC/Flicr
Morten Øyen

Det er en dyster rapport, FN's klimapanel fremlagde om den globale opvarmning søndag i København: Klimaet har aldrig haft det værre, og vi kan se frem til flere hedebølger, ekstremt nedbør, flere sygdomme og fødevaremangel, mens gletsjere vil skrumpe og havene stige over 80 centimeter.

To graders-målsætningen er kun blevet vanskeligere at nå, og klimapanelet advarer nu om mere end fire graders temperaturstigning i slutningen af dette århundrede ved ”business as usual”.

Vi har hele tiden haft den holdning, at man bør koncentrere sig om en global aftale i stedet for at have travlt med at gå enegang.

Mikkel Dencker (DF)
Klima- og energiordfører

Det er derfor ”tid til handling” ifølge klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen, der vil have ambitionsniveauet bag klimaindsatsen løftet i både Danmark og i de internationale klimaforhandlinger.

Fakta
FN's klimapanels rapport

IPCC står for Intergovernmental Panel on Climate Change og er et videnskabeligt organ under FN. 

Hovedrapporten fra IPCC er den femte af sin slags.

Den består af tre delrapporter, som handler om videnskaben bag klimaændringerne, effekterne af klimaforandringer, muligheden for at tilpasse sig dem, samt hvordan man kan modvirke ændringerne. 

I rapporten præsenteres tre scenarier over, hvor meget der skal gøres for at ende på bestemte temperaturstigninger. Det mildeste scenarie giver en stigning på mellem 0,9 og 2,3 grader i år 2100 sammenlignet med før industrialiseringen. I det grelleste eksempel, hvor intet gøres, stiger temperaturen i samme periode mellem 3,2 og 5,4 grader.

For at opfylde det milde scenarie skal verden have negativt CO2-udslip fra omkring 2070. Vi skal altså hive mere CO2 ud af atmosfæren, end vi lukker ud. Tilsammen er rapporterne på over 6000 sider. Det skal efter mødet munde ud i en rapport på 130 sider og et resumé på 30 sider.


Kilde: Klima- og energiministeriet

På Christiansborg er der dog også partier, som mener, man skal være varsom ved at lave politik på baggrund af FN-panelets konklusioner. Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – der begge kan få afgørende betydning på en eventuel ny borgerlig regering efter næste valg – mener ikke, rapportens dystre scenarier skal få Danmark til at hæve ambitionsniveauet.

Hvis man ikke bare er med, så peges der fingre, for så vil man ikke vores jordklode det bedste. Den tilgang er jeg meget imod.

Villum Christensen (LA)
Klima- og energiordfører

”Der er for for såvidt ikke noget nyt under solen. Det er det samme ritual hver gang: Der skal handles nu, før det er for sent. Men jeg har svært ved at se, hvad yderligere handling fra Danmark skulle betyde. Det handler mere om symbolsk at se handlekraftig ud,” siger Villum Christensen, klima- og energiordfører for Liberal Alliance.

Stor usikkerhed
Han er meget skeptisk over for den videnskabelige proces bag rapporten, som han mener i høj grad er underlagt politiske målsætninger fra FN-systemet.

”Jeg har meget imod det videnskabelige argument, når processen er, som den er. Der er tale om nogle modelberegninger 80 år frem i tiden med en masse usikkerhed tilknyttet, da man jo kun kan bygge på, hvad vi kender af teknologi i dag. Og hvis man ikke bare er med, peges der fingre, for så vil man ikke vores jordklode det bedste. Den tilgang er jeg meget imod,” siger Villum Christensen.

Prioriter indsats anderledes
Også Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, Mikkel Dencker, har sine forbehold over for klimarapporten fra FN-panelet. Han mener ikke, den skal give anledning til, at Danmark skal skrue op for ambitionsniveauet.

”Vi tager allerede vores del af slæbet i Danmark, og jeg synes ikke, vi skylder nogen noget, når det kommer til klimaindsatsen. Det er et dystert scenarie, der males, men det er jo ikke noget Danmark skaber alene,” siger Mikkel Dencker.

0:000:00