Debat

DF: Atomkraft, hvorfor egentlig?

DEBAT: Atomkraft er måske nok CO2-neutral og kendetegnet ved en stabil produktion, men den kommer til kort, når det kommer til prisen på den producerede el. Det skriver Mikkel Dencker, energiordfører for Dansk Folkeparti.

Tilhængere af atomkraft glemmer ofte bagsiden af medaljen, og at sammenligne med de reelle alternativer til energiformen, skriver energiordfører Mikkel Dencker (DF).
Tilhængere af atomkraft glemmer ofte bagsiden af medaljen, og at sammenligne med de reelle alternativer til energiformen, skriver energiordfører Mikkel Dencker (DF).
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mikkel Dencker
Energiordfører, DF

Tilhængerne af atomkraft fremhæver ofte fordelen ved denne energiform: CO2-neutralitet og stabil produktion. Det kan ikke nægtes, at a-kraften har disse egenskaber, men tilhængerne glemmer ofte medaljens bagside og at sammenligne med de reelle alternativer.

Jeg har allerede i mit indlæg her på siden for et par uger siden været inde på affalds- og sikkerhedsproblemerne ved a-kraft. Dem skal jeg ikke gentage, selv om de er argumenter nok for Dansk Folkeparti til at takke nej til a-kraften.

Til gengæld mener jeg, at a-kraften kommer til kort, når det kommer til prisen på den producerede el. Erfaringerne er, at a-kraftværker er ekstremt dyre at bygge og ofte også tager temmelig lang tid at opføre, hvilket er med til at gøre den endelige pris på den producerede el høj. Endda et godt stykke højere end den aktuelle pris på el fra de mest moderne vind- og solteknologier. Så dér mener jeg, at CO2-argumentet falder til jorden: vi har allerede billigere alternativer, når det kommer til CO2-neutral energi. Og mon ikke vind og sol når at blive endnu billigere på de 10-15 år, det tager at bygge et a-kraftværk?

Fakta
Debatten på Altinget: energi og klima sætter i øjeblikket fokus på atomkraft.

Panelet, som diskuterer emnet, tæller:
  • Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi
  • Thomas Grønlund Nielsen, formand for foreningen REO
  • Kaspar Hewitt Klenø, COO i virksomheden Seaborg Technologies
  • Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder hos Greenpeace i Danmark
  • Palle Bendsen, klimatalsperson for NOAH Friends of the Earth Denmark
  • Villum Christensen, energiordfører for Liberal Alliance
  • Bent Lauritzen, afdelingschef, Center for Nukleare Teknologier på DTU NUTECH
  • Mikkel Dencker, klimaordfører og energiordfører for Dansk Folkeparti
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Kraftværker kan udligne forskelle
Tilbage er nu argumentet om, at a-kraft producerer stabilt modsat de vejrafhængige vind- og solproduktioner: Ja, det er da rigtigt. Men heldigvis har vi da stadig de konventionelle kraftværker, som løser opgaven med at udligne forskellene mellem produktion og forbrug. Det får vi brug for, at de gør et godt stykke tid endnu, lige indtil lagringsproblematikken er løst for vind- og solproduktionen. Sandsynligheden for, at vi er kommet en løsning betragteligt nærmere på denne udfordring er stor inden for den tidshorisont, som byggeriet af a-kraftværker på dansk jord vil have.

Hertil kommer også, at energibesparelser, som vi i Dansk Folkeparti gerne vil have sat større fokus på, gerne skulle gøre behovet for ny og større produktionskapacitet mindre og medvirke til, at det bliver lettere at få produktion og efterspørgsel til at harmonere.

Erfaringerne er, at A-kraftværker er ekstremt dyre at bygge og ofte også tager temmelig lang tid at opføre, hvilket er med til at gøre den endelige pris på den producerede el høj. 

Mikkel Dencker
Energiordfører, DF

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00